Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzekareci Mevlüt Çavuşoğlu Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Anayasa mahkemesiyle ilgili reformların bugün meyvelerini görmeye başladık.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzekareci Mevlüt Çavuşoğlu Açıklaması
Eski Genel Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'da serbest bırakıldı. Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu serbest bırakıldı" dedi.


Bakan Çavuşoğlu, Antalya İhracatçılar Birliği'nin Ramada Otel'de onuruna düzenlediğini akşam yemeğine katıldı.

Burada konuşan Bakan Çavuşoğlu, turizmi önemsediklerini belirterek, Türkiye'de 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar gelir hedeflediklerini söyledi.

İhracat yapılan ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, " Bu yıl başı itibariyle Türk mallarının ulaşmadığı ülke kalmadı. Sadece tarım ürünü değil, teknolojk ürünlerinde ihracatına başladık. 36 milyar dolar olan ihracat 151 milyar dolara çıktı. Ocak ayında ihracat rakamı bir önceki yıla göre yüzde 8.5 artış sağladı. 12.4 milyar dolar ihracata ulaştık bu bir rekordur. İthalatta da bir azalma olmuştur. Dış ticaret açığında yüzde 6.8 azalma olmuştur" dedi.

Ticarette hukuki alt yapının çok iyi oluşması gerektiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Bu kapsamda Türk Ticaret Kanunu'nu değiştirdik. Her türlü taşıma sektörüyle ürünlerimizin dünyaya ulaşması gerekiyor. Önemli gümrük kapılarında Türkiye'mizde 8 gümrüğü yeniledik. Modernleştirdik. İhracatçımıza her türlü kolaylık sağlanıyor. Bugün Türkiye'de 6 günde iş yeri kurulabiliyor. Bu rakam OECD ülkelerinin ortalamasının altındadır. İş adamlarımızın önündeki bürokratik engelleri kaldırmalıyız. İşleri dahada kolaylaştırmalıyız" dedi.

2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelir hedefleri olduğuna vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisi olmak için çalışıyoruz. Bugüne kadar bütün hedeflerimizi gerçekleştirdik. Türk lirasından 6 sıfırı sileceğimiz zaman kimse inanmıyordu" diye konuştu.

AB ülkeleri içinde ilk üç'e girmenin hayal olmadığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Dış ticaretin yüzde 50'sini AB ülkeleriyle yapıyoruz. Bugün bu rakam ikiye katlandı. 2002 yılında 60 milyar dolardı gelirimiz. 2013 yılı sonunda sonunda 122 milyar dolara çıktı. Almanya dış ticaretimizin hacmi 35 milyar dolardır. İnsanımızın önündeki vize engelini kaldırmak için çalışıyoruz. Gemi Kabul Anlaşması ile kaçak giden insanların Türkiye'ye iade edilmesi için yapılan bir anlaşmadır. Avrupa'daki vatandaşlarımız tedirgin olmasın. Vize Serbestisi Anlaşması ile 3 yıl sonra Avrupa'ya vizesiz seyahat edebileceğiz. Avrupa'dan ahde vefa bekliyoruz. AB'ye yük olmuyoruz. AB'nin yükünü alan Avrupa'ya katkı sağlayan, ekonomisine katkı sağlayan vizyonuna vizyon katan bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın "2014 yılı Avrupa Birliği yılı olacak" sözlerini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "2013 yılından bu yana bir normalleşme bir pozitif gündem oluştu. Ülkemize yapılan ziyaretlerde hep bir şeyin altı çizildi. Artık Türkiye ile müzakere süreci hızlanmalı. Türkiye 2014 yılına da reformla başladı.

Yeni bir demoratikleşme paketini kabul etti. İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlallerin önlenmesi eylem planını Bakanlar Kurulu kararıyla kabul ettik. Kararlı şekilde reformları Meclise Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Türkiye'nin önünü, iş adamlarının önünü açacak her bireyin temel hak ve özgürlüklerini güçlendirecek reform paketini meclise getireceğiz. Anayasa mahkemesiyle ilgili reformların bugün meyvelerini görmeye başladık. Eski Genel Kurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'da serbest bırakıldı. Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu serbest bırakıldı. Daha önce İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidilirdi. Ondan sonra mahkümiyet kararı gelir, tekrar giderdi tekrar mahkumiyet olurdu. Artık o dosyaları geri getiriyoruz. Uzun tutukluluk yargılama süreci ve hak kaybı olan vatandaşlarımızın başvurularını Türkiye'de kabul ediyoruz. Şimdi tanzimini devletimiz yapıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdindeki bir ayıptan kuruluyoruz. Hem insanları mahkumiyetinden kurtarıyor, hem de vatandaşımızla barışıyor, helalleşiyoruz" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Bakan Çavuşoğlu'na dokuma portresini hediye etti.
Kaynak: İHA