Almanya-italya Hükümetler Arası İstişare Toplantısı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'daki kriz ile ilgili Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararları konusunda Avrupa'nın birlik içinde hareket etmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Merkel, Almanya-İtalya Hükümetler Arası İstişare Toplantısı için Berlin'e gelen İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, istişare toplantısında iki ülke dışişleri bakanlarının, Brüksel'de bugün alınan yaptırım kararları ile ilgili bilgi verdiklerini belirtti.

Merkel, Rusya'ya karşı yaptırım kararlarının alınmasının kimse için kolay olmadığını ve bunu da istemediklerini dile getirerek "Biz görüşmeler yapılmasını ve diplomatik çözüm istiyoruz. Ancak Kırım'daki sözde referandumda uluslararası hukukun ihlal edilmesinden dolayı bu adımları atmamız zorunluydu ve Avrupa'nın birlik gösterdiğinden dolayı memnunum" diye konuştu.

Kırım konusunda diplomatik çözüme gidilmesi gerektiğinin altını çizen Merkel, ihtilafın çözümünün diplomatik görüşmelerde olduğunu vurguladı.
İtalya'nın reform çabalarını memnuniyetle karşıladığını da ifade eden Merkel, İtalya Başbakanı Renzi'nin uygulamak istediği reform programını kendilerine anlattığını, yeni İtalyan hükümetinin yapmak istediği şeylerin kendisini etkilediğini söyledi.

İtalya'daki yeni hükümetin idari ve yapısal değişiklikler ve iş piyasasında reformlar yapmak istediğine işaret eden Merkel, İtalya'nın yapacağı reformlarda Avrupa'nın büyüme ve istikrar anlaşmasını göz önünde bulundurduğunu kaydetti.

İtalya'nın reform yapma isteği konusunda şüphe duymak için bir sebebin olmadığını anlatan Merkel, İtalya hükümetine başarılar diledi.
Merkel, İtalya'nın bu yılın ikinci döneminde üstleneceği AB Konseyi dönem Başkanlığı konusunda da destek vereceklerini sözlerine ekledi.
-"Yaptırımlar herkese zarar verir"-
İtalya Başbakanı Renzi de Ukrayna krizi konusunda ve Rusya ile ilişkilerin hassas olduğu dönemde Almanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerin çok iyi bir ortak çalışma sergilediklerini ifade etti.

Rusya'ya gelecekte uygulanması planlanan muhtemel ekonomik yaptırımların İtalya'nın ekonomik gelişmesine zarar verip vermeyeceği yönündeki bir soruya karşılık da Renzi, "Yaptırımlar herkese zarar verir. Bu hep öyle. Bizim ortak değerlerimiz var ve bu değerleri kabul etmek ve yükseltmek istiyoruz" dedi.

Kırım'daki referandumun yasal olmamasına rağmen AB ülkelerinin diyaloğun devam etme olanağının sürmesi için çalıştıklarını vurgulayan Renzi, bundan sonra ne şekilde kararlar alınacağı konusunun AB Konseyi toplantısında görüşüleceğine işaret etti.
İtalya'daki reform sürecini Berlin'de yapılan toplantıda anlatmanın önemli olduğunu bildiren Renzi, "İtalya bu reformları yapmak zorunda. İtalya bu reformları Avrupalı partnerler istediği için değil, çocuklarımız ve torunlarımız istediği için yapmak zorunda" ifadesini kullandı.
Maastricht Kriterleri'nden uzaklaşmak istemediklerini söyleyen Renzi, Maastricht sözleşmesindeki sınırları kabul ettiklerini ve bunu değiştirmek istemediklerini kaydetti.

İtalyan halkın Avrupa'nın düşman olmadığına inanma olanağının verilmesi gerektiğini ifade eden Renzi, "Avrupa İtalya'daki sorunların çözümüdür" dedi.

Almanya-İtalya Hükümetler Arası İstişare Toplantısı kapsamında Renzi'ye çok sayıda bakan da eşlik etti.
Kaynak: AA