Bakan Elvan'dan 'İnternet Düzenlemesi' Turu

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet düzenlemelerini de içeren torba kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin yarın TBMM Genel Kurulu'na önerge getireceklerini belirterek, "TİB Başkanı, engelleme yapar yapmaz 24 saat içinde mahkemeye başvuracak. TİB Başkanı, mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişemeyecek" dedi.

Elvan, internetle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanunla ilgili olarak, Meclis'te grubu bulunan partileri ziyaret etti. Elvan, bu çerçevede CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile görüştü.
Hamzaçebi ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Elvan, "Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızda onay için bulunan kanunda, sayın Cumhurbaşkanımız bir iki hususta bir değerlendirme yapılabileceğini ifade etmişti. Bu konuyla ilgili olarak CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleriyle görüştüm. Düşüncelerimizi aktardım, genel hatları ile olumlu bir kanaat edindim" ifadelerini kullandı.
Elvan, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen AFAD ile ilgili kanun teklifine eklenmek üzere, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan kanunda yer alan internet düzenlemesine ilişkin değişiklik önergesi vereceklerini bildirdi.
TİB Başkanı'nın alınan engelleme kararını mahkemeye götürmemesiyle ilgili bir eleştirinin bulunduğunu hatırlatan Elvan, önerilerinden bir tanesinin de onunla ilgili olduğunu kaydetti.

Elvan, "TİB Başkanı engelleme yapar yapmaz 24 saat içinde mahkemeye başvuracak" dedi.

Elvan, trafik bilgilerinin özellikle mahkeme kararı olmaksızın TİB Başkanı'na verilebileceği yönünde de eleştirilerin bulunduğunun altını çizerek, "TİB Başkanı mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişemeyecek. Trafik bilgilerine de kısıtlama getiriyoruz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Sayın Bakan sakıncanın farkına varmış. Bu çerçevede bazı değişiklikler yaparak, iyileştirmeye gideceklerini söylediler" dedi.

İnternet düzenlemesinde iyileştirme yönünde atılacak adımları olumlu, ancak yetersiz bulduklarını dile getiren Hamzaçebi, "Sayın Bakan, bu konuda iyi niyetle hareket ediyor. Sakıncaları giderme yönünde gayret sarfediyor. Önergeleri henüz görmüş değiliz. Yarın önümüze geldiğinde daha kapsamlı değerlendirme yapacağız" diye konuştu.

Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan teklifte nasıl değişiklik yapılabileceğinin sorulması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayında bulunan yasa onaylanıp yürürlüğe girecek ki ondan sonra bu değişiklikler yapılabilsin. Teknik olarak o şekilde" dedi.

Anayasa Mahkemesi'ne başvuru çalışmalarının devam ettiğini belirten Hamzaçebi, yasayla ilgili gelen önergeler doğrultusunda oluşacak değişikliğe göre değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA