Kentsel Planlama Uzmanlarına Avrupa Birliği Halkla İlişkiler Disiplini Öğretildi

Balıkesir’deki kamu kurumlarında görevli kentsel planlama uzmanları Avrupa Birliği Halkla İlişkiler Disiplinini öğrendi.

Kentsel Planlama Uzmanlarına Avrupa Birliği Halkla İlişkiler Disiplini Öğretildi
Valilik AB Ofisi tarafından hazırlanıp koordine edilen ve yürütülen projede 40'ı uzman toplam 43 katılımcı yer aldı. Türkiye ile birlikte Almanya, Portekiz ve Macaristan'ın proje ortağı olduğu eğitim faaliyetinin başarıyla tamamlandığı bildirildi.


Balıkesir'de görev yapan Halkla İlişkiler Uzmanları Avrupa eğitimi ile mesleki bilgi ve deneyimlerini geliştirdiler. Avrupa Birliği Türk Ulusal Ajansı tarafından 2013 yılı programı çerçevesinde desteklenen, “Kamu Yönetimi Reformu Sürecinde Halkla İlişkiler” isimli proje kapsamında, Balıkesir ve bölgedeki kentsel planlama konusuyla ilgili uzmanları Avrupa'da aldıkları eğitimlerini tamamladılar. Balıkesir Valiliği AB Ofisi tarafından hazırlanan, sunulan ve koordine edilen proje, Balıkesir İl Özel İdaresi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün yönetiminde, Balıkesir Valiliği, İl Özel İdaresi, Balıkesir Tapu Müdürlüğü, Balıkesir Yeni Ümit Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Gönen Sanayici ve İşadamları Derneği (GÖNSİAD)'ın ortaklıklarında yürütüldü. Üç aşamalı projede; Katılımcı seçimi ve katılımcıların hazırlık eğitimleri;, yurt dışı eğitimleri ve yaygınlaştırma, raporlama faaliyetleri planlamaları yapıldı. Yurt dışı ortakları Almanya, Macaristan ve Portekiz olan projenin katılımcısı uzmanlar bu ülkelerde, Avrupa Birliği Halkla İlişkiler Disiplinini öğrenmek üzere 3 hafta süreli eğitim aldılar. Proje katılımcıları olarak, Balıkesir İl Özel İdaresi kontenjanından 21 uzman, 3 engelli uzman ve 3 refakatçi olmak üzere 27 katılımcı adayı Valilik, Tapu, Yeni Ümit Derneği ve GÖNSİAD kontenjanlarından 4'er olmak üzere toplam 43 katılımcı yer aldı. Bu katılımcılar içerisinde pozitif ayrımcılığı desteklemek amacıyla uzmanlardan 3'ünün engelli kontenjanından dahil edildiği belirtildi. Projenin sürdürülebilirliği ve etkililiği açısından katılımcıların genç uzmanlardan ve iş piyasasına yeni girecek mezunlardan olmasına özen gösterildiği kaydedildi.

"HALKLA İLİŞKİLERDE AB EKOLÜ" EĞİTİMİ ALDILAR
Üç grup halinde Almanya, Portekiz ve Macaristan'a dağıtılan katılımcılar, 3 hafta süreyle farklı zaman aralıklarında, "Halkla İlişkilerde AB Ekolü" konusunda eğitim aldı, uygulamaları da yerinde incelediler. Eğitim müfredatında ise Halkla İlişkiler ve Temel Uygulamaları, Halkla İlişkiler Uzmanının Nitelikleri, Halkla İlişkilerde Yeni Yaklaşımlar; Kampanya, Medya, Satış, Pazarlama, Reklam, Tanıtım, Müşteri İlişkileri, Kurum İçi-Kurum Dışı Halkla İlişkiler ve Pratikte Uygulamaları gibi konuların yer aldığı bildirildi.

AB eğitimini başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazandılar. Bununla birlikte, yurt dışı deneyimi elde eden katılımcılar, yabancı dil pratiği yaparken, kültürler, kurumlar, toplumlar ve meslek erbapları arasında da diyaloglar oluşturuldu. Ayrıca yurt dışı faaliyetlerini kültürel gezilerle ve ziyaretlerle zenginleştiren katılımcılar, bu şekilde Avrupa kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulmuş oldular. Projenin başlıca faydaları ise şöyle sıralandı;
"Halkla ilişkiler alanında yetişmiş kalifiye iş gücünün Balıkesir ve çevresinde artış göstermesi. Kamudan ve özel sektörden hizmet alan halkın hizmet kalitesinden memnuniyetinin artması. Sektörel olarak Avrupa’da iş dünyasında hızlı bir şekilde değişen halkla ilişkiler stratejileri konusunda yerinde bir öğrenme faaliyeti yapılarak bu yeniliklerin ülkemizde sektöre adapte edilmesi. Yurt dışında mesleki eğitim almış vizyon kazanmış katılımcıların mesleki yaşamlarında daha özgüvenli bireyler olmaları. Çok taraflı ve farklı paydaşların bir araya geldiği yeni ulusal ve uluslararası projeler için alt yapı oluşturulması. Katılımcıların iş gücü piyasasında rekabet edebilirliklerini geliştirerek sektörlere göre uzmanlaşmış halkla ilişkiler uzmanı olmaları yolunda kariyerlerine katkı sağlaması. Katılımcıların yabancı dil seviyelerinin gelişmesi. Üyelik sürecinde katılımcıların Avrupa'yı daha yakından tanımalarının sağlanması. Kültürler arası etkileşim oluşmasına katkı sağlanmış olması".

Katılımcılara yurtdışı eğitim faaliyetleri öncesinde hazırlık eğitimleri, İngilizce ve Almanca eğitimi, mesleki eğitim, gidecekleri ülkelerin tanıtımı ve yurtdışı çıkışları öncesinde yurtdışı seyahat oryantasyonu yapıldı. Proje sahibi kurum olan Balıkesir İl Özel İdaresinin ve proje ortağı kurum-kuruluşların yöneticileri ve personellerinin desteği ve yoğun gayretleriyle, projenin ilk iki aşaması olan eğitim faaliyetlerinin tamamlandığı; Kurumsal, bölgesel, ulusal kalkınmaya katkı sağlaması amacıyla proje sonuçları ve deneyimlerinin yaygınlaştırılması ve raporlama faaliyetlerinin devam ettiği bildirildi

Kaynak: İHA