Kars’ta Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı
Kars Kafkas Üniversitesi'nce (KAÜ) Biyoloji Bölümü ile Orman Su İşleri İl Müdürlüğü ortaklaşa “Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.
Şehr-i Ayaz Toplantı Salonu’nda düzenlenen çalıştayın 1. Oturumunda Türkiye’nin, Bölgemizin Biyolojik Zenginliği ve Nesli Tehlike Altında Olan Türleri masaya yatırıldı. 1. Oturumda Trakya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatma Güneş, ‘Bitkiler’, Kafkas Üniversitesi’nden Doç Dr. Mehmet Ali Kırpık, ‘Sucul Omurgasızlar’ ve Kuzeydoğa Derneği’nden Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ‘Omurgalılar’ hakkında görüş ve düşüncelerini slayt gösterisi eşliğinde katılımcılarla paylaştılar.
Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı’nın 2. Oturumunda, ‘Ulusal ve Uluslar Arası Canlı Kaçakçılığı Mevzuatı’ ele alındı.
Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, çalıştayın amacının vatandaşları duyarlı hale getirmek olduğunu söyledi.
Doğanay, “Kars’ta yaşayan insanlar şunu algılayamıyor. Ama dışarıdan Kars’a her hangi bir insan geldiğinde güvercin görür gibi, yırtıcı kuş görüyor. Bu Kars’ın çok önemli bir kaynak değeridir. Yani bu neyi gösteriyor. İlimiz çok bakir bir eko siteme sahip. İnsanlarımız bu ilde sağlıklı yaşıyor. Ama bunu fırsat bilen insanlarda var. O fırsat bilen insanlar, bu işi bir kaçakçılık boyutunda yapıyorlar. demek ki bir değeri var ki bu işin birde kaçakçılığını yapıyorlar” dedi.
Orman ve Su İşleri Kars Şube Müdürü Murat Doğanay, ‘Ulusal ve Uluslar Arası Canlı Kaçakçılığı Mevzuatı’ ile ilgili katılımcılara bilgilerde verdi.
Daha sonra söz alan Hacattepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Demirsoy, ‘Karasal Omurgasızlar’ konusunda bilgilerini katılımcılarla paylaştı.
‘Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı’ öneriler, sonuç ve değerlendirmelerle sona erdi.