Dere Taşkınlarıyla Yılda 100 Milyon Dolar Kaybediliyor

DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü İşletme Şube Müdürü Mustafa Taşkın, Türkiye’nin nehir ve derelerde yaşanan taşkın olayları nedeniyle her yıl 100 milyon dolar civarında ekonomik kayıp yaşadığını belirtti.

Dere Taşkınlarıyla Yılda 100 Milyon Dolar Kaybediliyor

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Başkanlığında toplanan Manisa İli Taşkın Koordinasyon Kurulu bu yıl ki ikinci toplantısını Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve kurum temsilcileri katıldı.

Manisa Valisi ve Kurul Başkanı Erdoğan Bektaş’ın toplantının ne için yapıldığını açıklamasının ardından taşkınlarla ilgili sunumu DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğünden İşletme Şube Müdürü Mustafa Taşkın gerçekleştirdi.

Mustafa Taşkın sunumuna taşkının tanımını yaparak başladı.

‘Bir akarsuyun muhtelif sebeplerle yatağından taşarak çevresindeki arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vererek normal sosyal ve ekonomik faaliyetleri kesintiye uğratacak ölçüde bir akış büyüklüğü oluşması olayı’na taşkın denildiğini kaydeden Mustafa Taşkın, özellikle yerleşim yerleri içerisinden geçen dere yataklarında yapılaşma ile dere kesitinin daralması sonucu meydana geldiğini anlattı.

Taşkınların sebeplerini, ‘Dere yatağına tekniğe aykırı bent veya dolgu yapımı, dere yatağına moloz, sanayi ve evsel atılması, dere yatağına kanalizasyon şebekesinin döşenmesi, dere yataklarında tabii olarak büyüyen ağaç ve çalıların yatak kapasitesini daraltması, inşa edilen kıyı duvarı, mahmuz gibi mevcut taşkından koruma yapılarına zarar verilmesi, DSİ’nin görüşü alınmadan akarsu ve dere yatakları içerisinde yatak stabilizesini bozacak, kıyı oyulmalarına sebep olacak şekilde kum, çakıl ve stabilize ocağı açılması’ olarak sıralayan Mustafa Taşkın, “Bilindiği gibi taşkınlar doğal bir olay olmakla birlikte ekonomi ve toplum yaşamı üzerinde olumsuz etkileri fazla olan doğal bir afettir. Mal ve can kaybının fazla olması ise genellikle insan müdahalesinden kaynaklanmaktadır. Mevcut envanter verileri itibariyle taşkınlardan kaynaklanan ekonomik kayıp her yıl için ortalama 100 milyon Dolara ulaşmaktadır. Dünyada son 20 yılda sel, deprem, yangınlar, fırtına ve volkan patlamaları gibi felaketler sonucu ölümlerin yüzde 49’u taşkınlar nedeniyle birinci sırada yer almaktadır” dedi.

Taşkın zararlarının sektörler itibariyle dağılımında ilk sırada yüzde 45 ile tarımsal alanlar olduğunu kaydeden Mustafa Taşkın, “Yüzde 32’si yerleşim ve altyapıda, yüzde 7’si taşınabilir mal ve araçlarda, yüzde biri ulaşımda yüzde 15’i de diğer alanlarda olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 1989-200 yılları arasında 116 taşkında 264 bin hektar alanın zarar gördüğünü ve 311 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Mustafa Taşkın, “2001-2012 yılları arasında 513 taşkında 292 bin hektar alan zarar görürken 237 kişi hayatını kaybetti. 1989-2012 yılları arasında toplamda 629 taşkında 556 bin hektar alan zarar görürken 548 vatandaşımız da hayatını kaybetti” dedi.

Manisa il sınırları içerisinde Gediz Nehri, Çakallar, Kurşunlu, Tabak, Sart, Ahmetli, Yeniköy, Karacalı, Horozköy dereleri, Bakırçay, Alaşehir Çayı ve yan dereler, Kum çayı, Deliçay, Irlamaz Çayı ve Nif Çayı’nın halen taşkın riski taşıdığını kaydeden Mustafa Taşkın, “DSİ tarafından Manisa’ya inşa edilen taşkın koruma tesisleri 113 adet olup toplam 85 bin 276 hektar koruma altına alınmıştır. 9 ilçe, 11 belde, 21 mahalle ve 49 köyde bu çalışmalarımız yapıldı” diye konuştu.

2013 yılında 32 adet makineli çalışma yaptıklarını kaydeden Mustafa Taşkın, “2014 yılı içinde Gediz Nehri 2. Kısım ana yatak ıslahı, İzmir Bakırçay Havzası Dereleri ve Gediz Nehri 1. Kısım yani Manisa kısmı yatak temizliği ve sedde tamiratı yapıldı” dedi.

Kaynak: İHA