Bakan İşık İzmir’de 107 Fabrikanın Açılışını Yaptı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, son zamanlardaki iş kazalarına ilişkin, “Antalya’daki kazan patlamasında 3 kardeşimiz de hayatını kaybetti.

Bakan İşık İzmir’de 107 Fabrikanın Açılışını Yaptı
Allah hepsine rahmet eylesin. Bu sürdürülemez bir şey. Son yaşanılan kazalarda insanların ödediği bedel o kadar ağır ki. En büyük bedeli ödeyen yakınlarıdır” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir Ticaret Odası'nın kurduğu İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde 107 fabrikanın açılışını yaptı, İzmir Bilimpark'ın temel atma törenine katıldı.

Törenin ardından konuşan Bakan Işık, hükümet olarak mutlaka yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi hayata geçirme hedefinde olduklarını belirterek, “Yerli üretim için yerli kullanımız özendireceğiz. Bütün kamu kurumlarından istediğimiz yerli üründen yana tercih kullanmalıdır. Yenilikçi üretimi hayatımızın her alanına yaygınlaştırmalıyız. Ne üretiyorsak daha yenisini, güzelini üretmenin gayreti içinde olacağız. Bu bizim yaşam biçimimiz olacak. Üretim yaparken insana ve çevreye saygıyı elden bırakmayacağız. Daha fazla kazanma hırsı işçimiz can güvenliğine tehdit oluşturmayacak. Antalya’da kazan patlamasında 3 kardeşimizi hayatı n kaybetmiş. Bu sürdürülemez bir şeye. Eğer üretim anlayışımız insana faydalı değilse kimseye hayrı olmuyor. Son yaşanılan kazalardan dolayı iş güvenliğini ihmal edenlerin yüzünden insanların ödediği bedel o kadar ağır ki. O insanların ödediği bedelden çok daha ağırını onların yakını ödüyor. Bu yüzden yeşil üretim çok önemli. Üretirken insana, çevreye saygılı olacağız. Havaya, çevreye zarar veren üretime ‘evet’ demeyeceğiz. Bunu yaparken de bir takım güç odaklarına dikkat edeceğiz. Yerli üretimden başka çaremiz yok. Bunu yaparsak Türkiye’nin önünde kimse duramaz. Mutlaka iddialı olmalıyız. Geleceğin dünyasında iddialı olmak bilim ve teknolojide, Ar-Gede güçlü olmakla mümkün olacaktır. Artık Türkiye içi boş kavramları bırakıp bunların üzerine yoğunlaşmalı” dedi.

“TEĞET GEÇER, ALAY KONUSU OLDU”
İzmir’de 107 üretim tesisinin açılışını yapmanın çok büyük heyecan olduğunu söyleyen Bakan Işık, görevlerinin hizmet vermek olduğunu ve hizmetlerinin lütuf olmadığını söyledi.

Işık, “2008 krizi üretimin değerini bir kez daha bütün çıplaklığıyla ortaya koydu. ‘Biz finansla büyürüz’ anlayışı 2008’de sert şekilde duvara tosladı. 2008 krizine kadar üretime ağırlık veren Almanya ve Güney Kore krizden en az etkilenen ülkeler oldu. Buna mukabil ‘Finans merkezi olacağım’ diyen İngiltere gibi ülkeler ağır bedelli ödedi” şeklinde konuştu.

AK Parti olarak üretimi en üst düzeye koyduklarını söyleyen Işık, “2008 yılında ilk defa bir hükümetin kendi çıkarmadığı bir krizle boğuşmak zorunda kaldı. O dönem Başbakanımız o dönem ‘Kriz Türkiye’yi teğet geçecek’ dediğinde maalesef pek çok kişi alay etti. Aynı insanlar ‘Evet Recep Tayyip Erdoğan haklı’ demek zorunda kaldı. Eğer bir ülkenin ekonomisi üretime dayalı olursa ve makro ekonomik dengelerle üretim birleşirse o zaman krizlere dayanıklı yapı oluşuyor. 2008 krizini atlatmamızın altında da bu anlayış yatıyor. Artık bütün dünya bu noktaya geldi. Bütün ülkeler yatırımcı çekmenin gayreti içinde. Bundan sonra üretime dayanmayan ekonomilerin sürdürülebilir bir başarı sağlaması çok mümkün gözükmüyor. Özel sektör mantığıyla büyümeyi önüne koyan bir anlayışa sahibiz” diye konuştu.

İZMİR 5. BÖLGE KAPSAMINDA DESTEKLENECEK
Her zaman üreticilerin yanında olacaklarını aktaran Işık, şunları söyledi:
“İzmir sıradan bir şehir değil. İzmir önemli bir medeniyet merkezi. İzmir’in üretimi herhangi şehir gibi değil, nitelikli üretim yapmalı. İnsan kaynağının niteliğinin ortaya çıkardığı ürünlere yoğunlaşmalı. Şimdi yeni bir teşvik programı üzerine yoğunlaşıyoruz. Sıçramayı sürümden kazanarak yapamayız. Yapmamız gereken katma değeri yüksek ürünler, yani yükte hafif pahada ağır ürünler satmalıyız. Biz ihracatta kilogram satışımız 1.66 dolar, eğer bunu 3 doları yakalarsak 2023 hedeflerini çok daha rahat ulaşacağız. Bunun için İzmir’in de içinde bulunduğu birkaç şehre 5. Bölge kapsamında destek verilmesi görüşmelerini yaptık. Bu sistemi hayata geçirince İzmir’in ihracat rakamları at.”

“151 FABRİKA DA İNŞAAT HALİNDE”
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da İTOB Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgi vererek, “Bölgemizde 327 parselimizin tamamı dolu. 107 fabrikamız faaliyette, şu anda 4 bin kişi çalışıyor. 151 fabrikamız da inşaat halinde. İnşallah onları da sizlerle açacağız. Ortaklarımızla İzmir Bilimpark’ı kurduk. Bu binaya Işık Binası ismi koymak istiyoruz. Anlamlı bir isim olacak Üretim binalarımızı ismi de bereketin simgesi Nar olacak. Eş zamanlı da laboratuar inşaatına başlayacağız. Bakanlığımızın bütün kurum ve kuruluşlarına çok şey borçluyuz” dedi.

Konuşmaların ardından İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bakan Işık’a Tekeli köyünde dokunan bir kilim hediye etti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ITOB'daki Bilimpark’ın inşaatında incelemelerde bulundu. Bilimpark’ın Kuluçka Merkezi’nin yapımında kullanılan demir malzemenin de civatasını sıktı. Bakan Işık, akşam da İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen "İzmir İş Dünyası Buluşması"nda İzmirli işadamları ile bir araya gelecek.
Kaynak: İHA