Agü-bosch Vakfı İşbirliği Görüşmeleri
Dünyanın en büyük vakıflarından biri olan ve merkezi Almanya’da bulunan Robert Bosch Stiftung Vakfı yöneticileri ve Goethe Institut yetkilileri Abdullah Gül Üniversitesini (AGÜ) ziyaret etti.
Uluslararası alanda işbirliği yapmak ve yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Kayseri’ye gelen vakıf yöneticileri, Türkiye ile Almanya arasında Türkiye’de ilk olarak uygulayacakları “Kültürel Diyalog Programı” kapsamında işbirliği sağlanmasında Orta Anadolu’nun merkezi olarak gördükleri Kayseri’yi seçtiklerini belirttiler.
AGÜ -Bosch Vakfı “Kültürel Diyalog Programı”
Bosch Vakfı’nın dünyanın çeşitli ülkelerinde 12 yıldır yürüttüğü proje olan ‘Kültürel Diyalog Programı ‘ (Cultural Dialog) AGÜ- Robert Bosch Vakfı işbirliği ile Türkiye’de bir ilk olarak uygulanacak.
AGÜ-Bosch Vakfı işbirliği görüşmeleri neticesinde ‘Kültürel Diyalog Programı’na gençlerin aktif katılımının sağlanması amaçlanıyor.
Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu başkanlığında AGÜ Sümer Kampüsü senato odasında gerçekleşen toplantıya Robert Bosch Vakfı’ndan Vakfın CEO’su Prof. Joachim Rogall, Uluslararası İşbirliği Bölümü Avrupa ve Komşu Ülkeler Başkanı Atje Drexler, Deputy Uluslararası İşbirliği Bölümü Avrupa ve Komşu Ülkeler Başkan Yardımcısı Markus Lux, Uluslararası İlişkiler Program Koordinatörü Natalie Ferber ve Goethe Enstitüsü Ankara Bölge Müdürü Dr. Thomas Lier, AGÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu, Doç. Dr. Hakan Ercan, AGÜ Öğrenci Dekanı Yrd. Doç. Dr. Hande Gürel, Gençlik Fabrikası Koordinatörü Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç ve gençlik çalışanları Aytaç Uzunlas ve Necmi Turgut katıldı.
AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu vakıf yöneticilerine AGÜ hakkında bilgiler verdi. 3. Nesil Üniversitelerin üç boyutu olduğuna dikkat çeken Sabuncuoğlu, eğitim, araştırma ve toplumsal faydanın AGÜ için önemini vurguladı.
AGÜ’nün vizyonu ve hedefleri doğrultusunda 3. Nesil üniversitelerin toplumsal fayda boyutunun önemini anlatan Sabuncuoğlu, “Misyonumuzun bir parçası olarak öğrencilerimizi küresel sorunlara çözüm arayan bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Üniversitemizin vizyonunda global sorunlara çözüm üretmek ve bu süreçte öğrencilerimizin de önemli rol oynaması yer almaktadır. Üniversitelerin 3 fonksiyonu bulunmaktadır. Eğitim, araştırma ve toplumsal etki. Üniversite olarak bu üçüncü boyut olan toplumsal etki alanında tanınır hale gelmek istiyoruz. Üniversite olarak global sorunlara çözüm üretirken uluslararası ortaklıklar kurmak istiyoruz. Yeni nesil, global sorunlara karşı daha duyarlı olmalıdır.” dedi.
Vakıf CEO’su Prof. Joachim Rogall Kayseri’yi Orta Anadolu’nun merkezi olarak gördüklerini ve AGÜ’nün vizyonuna hayran kaldıklarını belirtti.
Rogall, “Vakıf olarak bölgesel merkezlerimizin olmasını istiyoruz. Sadece büyükşehirler de değil. Vakfın İstanbul ve Ankara’da ofisi bulunmaktadır; ancak kırsal bölgelerde de iletişim noktalarımızın olmasını istiyoruz. Programın felsefesi daima o bölgeye gitmek üzerine kurulu. Gençler, programın hedef kitlesini oluşturuyor. Üniversite öğrencileri, yeni mezunlar vs. Suudi Arabistan, Suriye, Lübnan gibi arap ülkeleri de dahil toplam 22 ülkede kültürel yönetici noktalarımız bulunmaktadır. Gençlik Fabrikası’nda yapılan çalışmalar vakfımızın programları ile örtüşmektedir.” dedi .
Büyükşehir’e Ziyaret
AGÜ de yapılan toplantının ardından Rektör Prof. Dr. Sabuncuoğlu, Vakıf yöneticileri ve Goethe Institut yetkilileri Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Sabuncuoğlu, İstanbul ve Ankara’da ofisleri olan Bosch Vakfının, Ankara’nın doğusunda da kültürel diyalog kurmak istediğini ve bu anlamda Kayseri’yi tercih ettiğini söyledi.
Bosch Vakfı yöneticilerinin Kayseri’yi ve Abdullah Gül Üniversitesinin vizyonunu çok beğendiklerini ifade eden Sabuncuoğlu, iki ülkenin yakınlaşması için etkinlikler yapmak istediklerini belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de Kayseri hakkında vakıf ve enstitü yöneticilerini bilgilendirdi. Kayseri’de ticaret kültürüne bağlı bir uzlaşı kültürünün hakim olduğunu ifade eden Başkan Özhaseki, “Şehircilik açısından bakıldığında alt ve üstyapıda bir sorunumuz kalmadı. Kültürde, sanatta, sporda altyapı çok sağlam.” diye konuştu.
Bosch Vakfı’nın AGÜ ile yapacağı işbirliğinden memnuniyet duyacaklarını dile getiren Özhaseki, yapılacak olan projelere destek verebileceklerini söyledi.
Prof. Joachim Rogall, AGÜ’nün hedeflerine inandıklarını ifade ederek toplumla bütünleşik bir üniversite modelini kendi fikirlerine çok yakın bulduklarını kaydetti.
Rogall, “Gençlere her zaman güveniyoruz ve hiç hayal kırıklığına uğramadık. Gençler kendilerine güvenildiği zaman bunu hissederler. Vakfın programlarında sadece vakıf merkezi değil diğer sivil toplum kuruluşları, belediyeler, üniversiteler gibi ortaklar da önemli rol oynamaktadırlar.” şeklinde konuştu.