İnşaat Temel Kazısından 'Tekke' Çıktı

Edirne'de inşaat temel kazısı sırasında "Kadiri Tekkesi"nin kalıntıları çıktı.

Yediyolağzı Caddesi civarındaki bir temel kazısında tarihi kalıntılara rastlanılması üzerine durum, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğüne bildirildi.

Yetkililerin incelemesinin ardından ortaya çıkan buluntuların 17. yüzyılda Edirne'de kurulan Kadiri Tekkesi'ne ait olduğu belirlendi.
İnşaat alanındaki temel kazısı durduruldu.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, tekke buluntularının ortaya çıkarılması için çalışma başlatılacağını ifade ederek, "Mahkeme kararıyla oraya arsa sahibinin inşaat yapabileceği kararının olduğunu söylediler. Açık söyleyeyim o duvarlar orada durduğu sürece ben oraya bundan sonra tek bir çivi bile çaktırmam" dedi.


- Kadiri Tekkesi

Edirne Salnameleri'ndeki bilgiye göre, Rumeli'ye geçmek üzere Edirne'ye gelen tarikatı şeyhlerinden İsmail Rumi, Yediyolağzı Caddesi'ndeki Osmanlı nakibül eşraflarından (Abbasiler döneminde oluşturulan ve Osmanlı'da da varlığını sürdüren Nikabet teşkilatı mensupları, Osmanlı protokolünde yer almayan ancak divanda padişahla yan yana oturabilecek düzeyde itibara sahip olan kişilerdi) Musa Efendi'nin oğlu Hacı Mehmet Efendi'ye ait konakta misafir edildi.
Hacı Mehmet Efendi daha sonra konağını tekke yapımı için bağışladı. 1643'te Kanije Kalesi fatihlerinden İbrahim Paşa döneminde bağışlanan konak tekkeye çevrildi. 1746'daki yangında yok olan tekke, 1773 yılında dönemin veziriazamlarından Muhsinzade Mehmet Paşa tarafından yeniden yaptırıldı.
Tekke, daha sonraki dönemlerde bakımsızlıktan zamana yenik düştü.
Kaynak: AA