'Kent Kültürü ve Kent Belleği” Söyleşisi Düzenlendi

Antalya Kent Müzesi’nin her ay düzenlediği “Kent, Müze, Tarih” başlıklı söyleşilerin bu ayki konusu “Kent Kültürü ve Kent Belleği” oldu.

'Kent Kültürü ve Kent Belleği” Söyleşisi Düzenlendi

Antalya Kent Müzesi Küratörü Dr. Attila Erden’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşi, aynı zamanda Antalya Kent Müzesi’nin yeni binasındaki ilk etkinlik oldu. Konuşmasına kültür kavramına değinerek başlayan Dr. Erden, “Kültürün üç temel özelliği vardır. Öğrenilebilir, değişkendir ve toplumu bir arada tutar” dedi.

Antropologların dünya üzerinde yaşamış yaklaşık 5 bin dini inanç tespit ettiklerini vurgulayan Dr. Erden, “Ancak bu dinlerin 450’si bugüne ulaşmış durumda. Aynı şekilde insanlık tarihinde var olmuş 5 bine yakın dilden bugün 400 kadarı yaşıyor” diye konuştu.

ZENGİN BİRİKİMİMİZ VAR
Antalya’nın çok zengin bir kültüre sahip olduğunu ifade eden Antalya Kent Müzesi Küratörü Dr. Attila Erden, şunları söyledi:
“Örneğin bir Karain Mağarası. Neredeyse hiç tanıtımı yapılmıyor. İnsan yerleşiminin 500 bin yıllık izlerini barındıran mağarada, atalarımız Homo Erectus ve Neandertal insanlarına ait kemikler bulundu. Bu mağara Avrupa’da olsa her gün yüzlerce insan oraya akar. 2 bin yaşında sedir ve ardıç ağaçlarımız var. 35 metre yüksekliğinde, metrelerce genişlikte. Fakat kimse bilmez. Hem doğal hem kültürel olarak korkunç zengin bir birikimimiz var ama tanıtamıyoruz.”
İHTİSAS KÜTÜPHANEMİZ VAR
Antalya Kent Müzesi’nin, bölgenin tarihini ve kültürünü araştırmak, arşivlemek ve sergilemek üzere kurulduğunu hatırlatan Dr. Attila Erden, “Yeni binamızda bir ihtisas kütüphanesi oluşturduk. Konferans salonumuz, atölye ve çalışma odalarımız, arşiv odamız, sergi salonumuz ve açık hava sergi alanlarımızla bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Antalya Kent Müzesi olarak bugüne kadar 160 sözlü tarih çalışması yaptıklarını anlatan Dr. Erden, “Onlarca kitap yayımladık. Bir o kadarını da yayımlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaları sergileyerek Antalyalılara sunuyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA