Meslek Lisesi Öğrencilerine 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi” Projesi Tanıtıldı

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesinin İçel Elçisi İbrahim Kiper, vasıflı insan kaynağı olmadan ekonomilerin hedeflerine ulaşamayacağını belirterek, mesleki eğitimin ekonominin omurgası olduğunu kaydetti.

Meslek Lisesi Öğrencilerine 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi” Projesi Tanıtıldı

Koç Şirketler Topluluğu tarafından hazırlanan ve 7 yıllık sürecin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesinin tanıtımı İçel Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Meslek Lisesi’nde yapıldı. Tanıtım toplantısına, projenin İçel Elçisi, İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı (EKAV) Başkanı İbrahim Kiper ile projenin İçel Eğitim Koçu Osman Kiper katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan MTSO EKAV Başkanı İbrahim Kiper, mesleki eğitimin ekonominin omurgası olduğunu, vasıflı insan kaynağı olmadan ekonomilerin hedeflerine ulaşamayacağını vurguladı. Öğrencilere seslenerek, meslek lisesinde okumalarının kariyer ve iş bulma anlamında onları hayatta bir adım öne çıkardığını ifade eden Kiper, özellikle Türkiye’de bir ilki başaran ve bir üretim merkezinin içinde açılan MTOSB Meslek Lisesi gibi ayrıcalıklı bir okulda okumalarının bir diğer artıları olduğunu dile getirdi. MTOSB Meslek Lisesi’nin bir organize sanayi bölgesinde var olan tek meslek lisesi olduğunun altını çizen Kiper, bunun tüm Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.

Gerek MTSO gerekse MTSO EKAV olarak her zaman okulun ve öğrencilerin yanında olduklarını söyleyen Kiper, kişisel gelişim anlamında öğrencilerin talep etiği her eğitimi verme konusunda destek olacaklarını kaydetti.

Projenin tanıtımını yapan İçel Eğitim Koçu Osman Kiper ise “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” kapsamında oluşturulan okul-işletme işbirliği modelinin, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından gençlik istihdamı ve mesleki eğitim alanında dünyaya “örnek uygulama” olarak sunulmasının gururunu yaşadıklarını belirtti.

Kiper, Koç Şirketler Topluluğu’nda çalışanların gönüllü desteği ile uygulanan projenin 2011’de Avrupa’nın en iyi gönüllülük programı seçildiğini aktardı. Kiper, amaçlarının Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile başlatılan “Mesleki-Teknik Eğitimi Özendirme Programı” çerçevesinde, olanakları kısıtlı başarılı ilköğretim mezunu gençlerin sanayi, bilişim ve hizmet sektörüne eleman yetiştiren meslek liselerine girmelerinin desteklenmesi, staj olanağı sağlayarak, bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi olduğunu anlattı. Proje ile mesleki-teknik eğitimin ülke ekonomisi açısından önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmayı, bu konuda önder olarak devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmayı, kalifiye işgücünün yetiştirilmesine katkıda bulunarak gençleri meslek eğitimine özendirmeyi amaçladıklarını da ifade eden Kiper, projeyle 81 ilde, 250 okulda, 8 bin meslek lisesi öğrencisine staj destekli eğitim bursu, istihdam önceliği ve koçluk sağlayarak hem eğitime hem de istihdama destek verildiğini belirtti.

Kiper, burs verme haricinde projenin devam ettiğini, öğrencilerin www.mesleklisesimemleketmeselesi.com adresinden eğitim ve proje detaylarına ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA