Başkan Çakır, İmam Hatip Liselerinin 100. Yıl Kuruluş Yıldönümünü Kutladı

İmam Hatip Liseleri’nin 100. Yıl Kuruluş yıldönümü dolayısıyla AK Parti Erzincan İl Başkanı Burhan Çakır bir kutlama mesajı yayınlayarak “İmam Hatip Liseleri milli birlik ve beraberliğin, geleceğin teminatıdır.

Başkan Çakır, İmam Hatip Liselerinin 100. Yıl Kuruluş Yıldönümünü Kutladı
” dedi.


İl Başkanı Çakır mesajında; "Milletimizin uygarlık yarışında ileri gitmesi için toplumumuzun sadece maddi değerleri değil, milli ve manevi değerlerine de sahip çıkarak bu değerlerle gençliğimizi yetiştirerek, geleceğe ümitle, heyecanla bakmamız gerekiyor. Bu konuda İmam Hatip gençliği dün olduğu gibi bugün de ülkemizi daha güzel yarınlara taşıma hususunda, inşallah lokomotif görevini üstlenecek, bu önemli milli görevde en ileride en önde bayraktar olarak yerini alacaktır" dedi.

İmam Hatip Liselerinin kurulmasının dünya müslümanlığı açısından öneminin büyük olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Burhan Çakır: “Ülkemize bu güzide eğitim yuvalarını kazandırmaya vesile olan Adnan Menderes ve Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri'yi dualarla anıyoruz, Allah ondan razı olsun.Osmanlı Devleti’nin son dönemindeki iki medreseden biri ismen, diğeri programı itibarıyla İmam-Hatip Liselerinin ilk modellerini oluşturmuşlardır.1913 yılında açılan Medresetü’l-Eimme ve’l-Huteba (İmamlar ve Hatipler Medresesi)’dir. Bu medresenin kuruluş tarihine göre İmam Hatip Liseleri 100. yılını tamamlamıştır. Programı itibarıyla benzeyeni ise; 1914’te yürürlüğe konulan Islâh-ı Medâris Nizamnamesi ile oluşturulan Dâru’l-Hilâfeti’l-‘Aliye Medresesi’dir. Bu medresenin 4’er yıllık ve programlarında önemli ölçüde kültür ve fen derslerine yer verilen Tali Kısm-ı Evvel, Tali Kısm-ı Sani olarak nitelendirilen kısımları günümüz İmam Hatip Liseleri’nin orta ve lise kısmının karşılığıdır. 4 yıllık Âli kısmı ise İlâhiyat Fakültelerinin karşılığı idi. Bu medresenin tarihi esas alındığında ise İmam Hatip Liseleri 100. yılının içerisindedir.1924’te medreselerin tamamı kapatılınca, Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereği toplam 34 yerde İmam ve Hatip Mektepleri açılmış, medrese öğrencilerinin bir kısmı bu mekteplere geçiş yapmışlardı. 1951’de bugünkü İmam-Hatip Okulları açılmaya başlanmış, 1973’te ismi İmam-Hatip Lisesi olmuştur. Türkiye’de İmam-Hatip Lisesi demek, daimi bir var oluş mücadelesi demektir. Gerçekten de bu okullar ilk açıldığı yıllardan itibaren bir var oluş mücadelesi vererek bu yıllara geldiler. İmam-Hatip camiası kendi tarihi boyunca önlerine konulan her tür engele karşı bir asil duruş sergilemiş, kavga etmeden fikren mücadele ederek faaliyetlerini sürdürüp ayakta kalmayı başarmıştır. Öğrencisi, mezunu, mensupları ve sevenleri bir taraftan okullara karşı soğuk davranan ve her fırsatta önlerine engeller çıkarmaya çalışanlarla mücadele ederken, diğer taraftan dinî hayatımıza canlılık kazandırmayı, ülkemizin ilmî, sosyo-kültürel ve siyasi yapısına, fikir dünyasına damgalarını vurmayı da başarmışlardır. Bu vesile ile; TBMM’den 6287 sayılı kanunu geçirterek İmam-Hatip Liselerine yeniden hayatiyet kazandırma konusunda öncülük eden, kendileri de bir İmam-Hatipli olan Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek’e, Başbakan Yardımcılarından Sayın Bekir Bozdağ’a ve Meclis’te kanunun kabulü yönünde oy kullanan bütün parlamenterlerimize şükran borçlu olduğumuzu da özellikle ifade etmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA