Hsyk'nın Yapısında Değişiklik Öngören Kanun Teklifi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Teklifin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, yolsuzluk iddialarına değinerek, Türkiye'de bugüne kadar bir kamu bankasının kara para aklamanın aleti haline getirilmediğini söyledi.

"Bir ülkede hükümet hukukun temel taşlarını birer birer kırarak, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının üzerine örtmeye çalışıyorsa o ülke yatırım yapılabilir ülke statüsünden çıkar" diyen Öztrak, bu teklifin hukuku ayaklar altına aldığını iddia etti.
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, teklifle yargıda "darbe" yapıldığı kanatinde olduklarını belirterek, "Meclis'e yakışmıyor, bunun geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da HSYK'nın çok can yaktığını, gelip burada hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Aldan, konuşması sırasında "Tamam bu yasayı elinizdeki kaba kuvvetle çıkarabilirsiniz" ifadesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, "Ne demek kaba kuvvet, milli iradeyle" karşılığını verdi.
Aldan, Türkiye'nin şu anda normalden farklı bir noktaya doğru gittiğini ileri sürerek, "Türkiye'nin normalleşmesi için tek bir yol vardır. 4 partinin üzerinde uzlaşacağı tek maddelik yeni bir HSYK. Gerçekten bağımsız, hakimlik teminatını esas alan. Bu çözüm, çözüm değildir" diye konuştu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ise partilerin kendi aralarında anlaşarak, bağımsız ve tarafsız bir HSYK oluşturması gerektiğini vurguladı.
Teklifin tümü üzerinde görüşmelerin tamamlanmasının ardından Köylü, maddelere geçilmesini oyladı. Köylü, teklifin ilk maddesini okuttuktan sonra oylamaya sundu. Bu sırada CHP milletvekilleri tepki göstererek, madde üzerinde görüş bildirmek istediklerini, bu nedenle toplantıya yarın devam edilmesini istedi.
Köylü, bugün saat 14.00'de toplanmak üzere toplantıyı kapattı.
Kaynak: AA