Hastalara Şifa Dağıtıyordu, Şimdi Nakil Bekliyor

İZMİR - ZEYNEP HOŞGÖRÜR - Kalp ve karaciğer yetmezliğine yol açan Amiloidoz hastalığına yakalanan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ergin Kılıç, 5 aydır Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde organ bağışı ile yaşama tutunacağı günü bekliyor.

İstinye Devlet Hastanesi'nde görevli 46 yaşındaki Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Kılıç'a, 3 yıl önce nefes darlığı ve bacaklarda şişlik şikayetiyle gittiği hastanede kalp büyümesi ile kalp kapakçıklarında daralma teşhisi kondu.

Rahatsızlığın kaynağı tespit edilemeyen ve 3 yıl diüretik tedavi gören Kılıç'a, hızla kilo vermesi üzerine yemek borusundan alınan biyopsi sonrası amiloidoz teşhisi kondu.

Kalp ve karaciğer yetmezliğine yol açan amiloidoz hastalığının tedavisine başlanan Kılıç, 11 Nisan'da fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Kalp yetmezliği tanısı ile organ nakli olması uygun görülen Kılıç, 1 Mayıs'ta helikopter ambulansla EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Günlerini hastane odasında kalp nakli olacağı anı bekleyerek geçiren Dr. Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatilde yüzerken nefes darlığı ile başlayan ve 3 yılın sonunda hastanede devam eden bir süreci yaşadığını söyledi.

Amiloidoz tanısı aldıktan sonra başlanan ilaç tedavisinin, halihazırda rahatsız olan kalbine zarar verdiğini ifade eden Dr. Kılıç, "4 Nisan'da hastaya ameliyat yaptım, 11 Nisan'da hasta olarak sedye ile acil kalp ünitesine kaldırıldım. Kalp nakli önerildi, ambulans helikopterle EÜ'ye sevk edildim. Şimdi, belki 10 dakika, belki yarın, belki de 1 yıl sonra olacak organ bağışını bekliyorum" dedi.

Doktor olmasının, hastalık boyunca stresini artırdığını vurgulayan Kılıç, şöyle konuştu:

"Hekim olmak güzel, çünkü her şeyi biliyorsun hem de kötü çünkü ortada kalıyorsun. Hasta çok fazla yorum yapamaz, kendini hekime bırakır ama bizde böyle olmuyor, sürekli kendini dinliyorsun, araştırıyorsun. Daha fazla yıpratıcı. Hayatta, yürümek gibi öyle basit işler varmış ki. Mesleki ve sosyal açıdan hareketli bir insandım. Yatağa bağlanmak inanılmaz zor. Kalple birlikte zaman içinde diğer organlarda da bozulma olacağından dolayı, kalbin biran önce çıkması için stres yapıyor, dua ediyoruz. Günde 3 kez dışarı çıkıyorum. 50 metre yürüyüş parkurumu zorlayarak yapmaya çalışıyorum. Hızlı yürüyen, rampa çıkabilen insanlara bakıyorum. Onlar farkında bile değil ama yürüyebilmenin, yudumları saymadan su içebilmenin, yemek yiyebilmenin, uyuyabilmenin ne büyük nimet olduğunu öğrendim. En büyük amacım yürüyebilmek, tek hayalim bu."

-Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan sürpriz ziyaret

Dr. Kılıç, organ bağışı konusundaki bilincin artması için toplumun tüm kesimlerine büyük görev düştüğünü, insanların başlarına hastalık gelmeden organlarını bağışladığı günleri görmek istediğini anlattı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 30 Ağustos'ta kendisini hastanede ziyaret ettiğine dikkati çeken Kılıç, şunları kaydetti:

"Sayın Bakanımız, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda özel bir ziyaret için EÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü'ne geldi. Çalışanlardan, hekim olduğumu duyunca beni de ziyaret etti. Kendisi ile tanışmışlığım olmamasına rağmen ziyaret etmesinden çok mutlu oldum. Bir isteğim olup olmadığını sordu. Kendisine en basit çözümü söyledim. Türk toplumunun organlarını bağışlaması konusunda en basit çözüm, camilerde, cuma hutbelerinde organ bağışı konusunun işlenmesi. Toplumdaki önyargıyı yıkmalarını istedim. Çalışmaların sürdüğünü, kampanyalarını yapılacağını söyledi.

Organ bağışı ile bir insan 6 insanı kurtarabiliyor. 1986 yılında 19 yaşındayken tüm organlarımı bağışlamıştım. Organ bağışını artırmamız ve desteklememiz gerekiyor. Başımıza gelmeden bunu yapabilmeliyiz."

-"Karım her hafta yanımda, kızlarım bilgisayar ekranında"

Kılıç, her hafta sonu çalıştığı hastaneden izin alarak İstanbul'dan İzmir'e gelen göz doktoru eşi Tülay Kılıç'ın en büyük destekçisi olduğunu belirtti.

Kızları Cansu ve Deniz'i ise yaz boyunca 3 kez görebildiğini kaydeden Kılıç, "Kızlarımla da her gün internet üzerinden görüntülü görüşme imkanımız oluyor. Buna da şükür" dedi.

Kalp naklinin ardından karaciğer nakli gerçekleşmesinin gündemde olduğuna işaret eden Kılıç, takdirin Allah'tan geldiğini bilerek beklemeyi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

-"Uygun bağış olunca nakli yapacağız"

EÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yağdı ise Amiloidoz kaynaklı kalp ve karaciğer yetmezliği bulunan Dr. Kılıç'ın, EÜ Organ Nakli Konseyi'nde görüşüldüğünü bildirdi.

Kılıç'ın, konsey kararı ile acil kalp nakli listesine alındığını vurgulayan Yağdı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kılıç, rahatsızlığı nedeniyle yürümesi, hareket etmesi, günlük işlerini sürdürmesi mümkün olmayan bir hasta. 5 aydan bu yana da Kardiyoloji Kliniğinde yatarak kalp bekliyor. Uygun bir organ bağışı olursa kalp naklini gerçekleştireceğiz. yapay kalbe uygun değil. Hastalık nedeniyle diğer organlarda da problem olduğu için Kılıç için en uygun çözüm, kalp nakli yapılması. Kalp naklinin ardından karaciğer nakli gerçekleştirilmesi de gündemde. En kısa zamanda nakli gerçekleştirebilmeyi umuyoruz."

Kaynak: AA