Başaralı, 'halk Sağlığı Haftası'nı Kutladı

İçel İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, yayınladığı mesajla 'Halk Sağlığı Haftası'nı kutladı.

Başaralı mesajında, "Bakanlığımız önderliğinde 2001 yılından beri kutlanmakta olan 'Halk Sağlığı Haftası'nın bu yıl ki teması 'Sağlık İçin Hareket Edelim' olarak belirlenmiştir. Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımız, kişilerin sağlığını önleyici tedbirlerle koruyabilmek, ilaca gereksinim duymadan, kendi sağlıkları üzerindeki kontrollerini sağlayarak hasta olmalarını önlemektir. Risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedaviyle, özellikle bulaşıcı olamayan hastalıklar önemli ölçüde azaltılması mümkündür. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası sağlıklı hayat tarzı benimsenerek önlenebilir. Sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazları tütün ve alkol kullanmamak, sağlıklı beslenmek ve hareket etmektir" dedi.

Özellikle fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'ından sorumlu olduğunu ifade eden Başaralı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni fiziksel hareketsizlik olarak gösterilmektedir. İnsan ömrünün kısa olduğu dönemlerde şişmanlık bir sağlık göstergesi iken, bugün birçok hastalığın sebebidir. Obezite fiziksel hareketsizliğe bağlı olmaktadır. Yapılan çeşitli çalışmalarda ülkemizde fazla kilolu olma ve obezite sıklığının arttığı ve obezitenin özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi etkisi altına almaya başladığı belirtilmektedir. Obezite ile mücadele gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir. Çünkü obezite, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Çocukluk çağı obezitesinin önüne geçmek için öncelikle çocuklarımıza rol model olacağız."
Sağlık için hareket etmek gerektiğini vurgulayan Başaralı, "Depresyonun azaltılmasında, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kalp-solunum kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde “her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite” yapılmasını öneriyoruz. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir. Unutulmamalıdır ki Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi günlük aktivitelerin planlı, tekrarlı ve düzenli yapılmasıyla mümkündür" ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA