Eski Başsavcı Petek’ten 28 Şubat Müştekilerinin Dinlenilmesinde Yaşanan Aksaklıklara Tepki

Ankara’da görülen 28 Şubat Davası müştekilerinin talimatla ifadeleri alınmasında yaşanan aksaklıklara davanın müştekilerinden eski Başsavcı Reşat Petek tepki gösterdi.

Petek, “Böyle tarihi bir davada saat 9.30 için müştekiler ifadeye çağrılıyor ama saat 11.00’de mahkeme heyeti henüz teşekkül etmiyor. İnsanlar bekliyor” dedi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde 28 Şubat davasının görüldüğü Ankara 13.Ağır Ceza Mahkemesinin talimatı üzerine 100’ü aşkın müştekiyi dinlemek üzere çağırdı. İfadeye çağırılan 50’yi aşkın müşteki sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine geldi. İstanbul 23.Ağır Ceza Mahkemesinin bulunduğu 2’inci kata çıkan müştekiler bir süre sonra isimleri alfabetik sırayla okunarak duruşma salonuna çağrıldı. Salonda müştekilin kimlik tespitine geçilmesinin ardından Petek adliye önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çok sayıda mağdur müştekinin ifadeye çağrıldığını hatırlatan Petek, ancak mahkeme heyetinin henüz teşekkül etmediğini söyledi.

Mahkeme başkanının raporlu olduğunu ifade eden Petek, “Kimlik tespiti yapılıyor ama heyet olarak ifadeyi alacaklar öyle açıklandı. Fakat duruşma salonu dijital kayıt yapılan bir salon değil. Adliyede özel bir salon var, konuşmalar kayda alınabiliyor. O salona geçilmesini talep ettik. Sanıyorum mahkeme bu konuda bir karar verecek. O salon tahsis edilirse müşteki olarak gelenlerin çok anlatacakları var. Herkesin bir mağduriyet hikayesi var, elinde sunacağı belgesi var. Bunların hepsinin kayda geçmesi için dijital kayıt sistemin olması lazım. Sanıyorum öncelikle bu eksik. Bir de böyle tarihi bir davada saat 9.30 için müştekiler ifadeye çağrılıyor ama saat 11.00’de mahkeme heyeti henüz teşekkül etmiyor. İnsanlar bekliyor” dedi.

28 Şubat mağduru olduğunu hatırlatan Petek, “28 Şubat’ın hukuksuzluklarının yaşandığı dönemde Yozgat Cumhuriyet Başsavcısıydım. Hem tanık olduğum hukuksuzluklar, zorbalıklar var hem de bizzat kendi şahsıma yapılanlar var. Bunlardan dolmayı 28 Şubat’ın mağduruyum, müştekiyim. Yaşadıklarımızın bu tarihi davada kayda geçirilmesi için, somut olarak hangi hukuksuzluklar yapıldı bunları savcılık aşamasında kısmen anlattık. Şu anda dava açıldı, bu davada detaylarıyla anlatmak istiyoruz. Ben şahsım adına HSYK’nın yapmış olduğu tamamen vesayet altındaki uygulamalar, Adalet Bakanlığı’nın ‘sen haklısın ama’ diyerek hukuku uygulayamadıklarının örneklerini, bazı soruşturmalarda nasıl bize baskı yapıldığını bunları somut olarak yaşadık, bunları dile getireceğiz. Eğer anlatma imkanı bulursak duruşmada” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA