Dünya İnsani Yardım Zirvesi İstanbul'da Düzenlenecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilki 2016 yılında düzenlenecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne Türkiye'nin evsahipliği yapacak olmasının "büyük bir onur" olduğunu söyledi.

Davutoğlu, BM Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, zirveye evsahipliğini "büyük bir onur'' diye nitelendirdi.

Zirveye evsahipliği için bir çok ülkenin başvurduğunu anlatan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un diğer ülkelerle istişare ettiğini ve zirvenin İstanbul'da yapılmasına karar verdiğini söyledi.

Ban'ın böyle bir karar almasında birçok faktörün rol oynadığını aktaran Davutoğlu, ''En önemlisi ise son yıllarda Türkiye'nin insani yardımlar konusunda ve insani diplomasi alanında yaptığı olağanüstü atılım'' dedi.

Türkiye'nin dünyada en fazla insani yardım yapan ülkeler sıralamasında 4'üncülüğe çıktığını aktaran Davutoğlu, "Bunlar sadece kayıtlı yardımlar... Sivil toplum kuruluşlarımız ile diğer kuruluşlarımızın yapmış olduğu katkılar da sözkonusu" dedi.

İnsani yardım zirvesinin bir BM zirvesi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, tüm dünya ülkelerini Türkiye'ye davet edeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, zirve için BM ile ilk istişare çalışmalarını pazartesi günü Cenevre'de yapılacak Suriyeli mülteciler konulu toplantıdan sonra ele alacaklarını aktardı.

"İnşallah ülkemiz bu zirveden de alnının akı ile çıkacak ve insanımızın insanlık konularındaki yakın ilgisini ve şefkatini gösteren önemli bir iz bırakacak" diyen Davutoğlu, Başbakan Erdoğan ve hükümetle de bu konuyu daha önceden masaya yatırdıklarını bildirdi.

Türkiye'de 2015'te G20 Zirvesi ile En Az Gelişmiş Ülkeler Ara Değerlendirme Zirvesi'nin yapılacağını belirten Davutoğlu, 2016'da insani yardım zirvesine evsahipliği yaparak, "Bir İstanbul ruhunu dünyaya tanıtacak bir faaliyet olacak. Bunun içinde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yardım zirvesinin yapıldığı yıl BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olmasını istediklerini kaydeden Davutoğlu, 2015-2016 yılları için Konsey'e Türkiye'nin 5 yıl aradan sonra yeniden üye seçilmesi durumunda bu kadar kısa sürede ikinci bir ülkenin üyeliğinin sözkonusu olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin bu kadar kısa sürede yeniden Konsey'e üye olma girişiminin Ankara'nın hem uluslararası arenada hem de BM faaliyetlerinde çok aktif olmasının sonucu olduğunu belirten Davutoğlu, "Birleşmiş Milletler sistemi içerisinde mübalağasız bugün en aktif 3 veya 5 ülke sayılırsa bunların içerisine Türkiye girer" dedi.

-İstanbul BM merkezi olma yolunda iddialı

BM'nin bölge ofislerini alarak bir merkez olma yolunda İstanbul'un hızla ilerlediğini kaydeden Davutoğlu, UNDP ile BM Kadın Bölge Ofisleri'ni aldıklarını, yine İstanbul'da BM Arabuluculuk Merkezi'nin kurulması için çalıştıklarını belirten Davutoğlu, bu zirvenin sonunda eğer insani yardım gibi bir organizasyon kurulması yolunda karar çıkarsa buna da İstanbul'un evsahipliği yapması konusunda çalışacaklarını kaydetti.

Davutoğlu, ''İstanbul'u bir anlamda uluslararası toplumun arabuluculuk, barış faaliyetleri, insani ve kadın meseleleri ile kalkınma konularında BM'nin ofislerinin toplandığı, faaliyetlerinin yapıldığı bir merkez yapacağız inşallah'' dedi.

-BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos, Davutoğlu'nu kutladı

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Türkiye'nin 2016 yılındaki zirveye evsahipliği yapacak olmasından dolayı Davutoğlu'nu kutladı.

Davutoğlu ile birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Amos, zirvenin 2016 yılının ilk yarısında gerçekleştirileceğini kaydetti.

Amos, "İstanbul'un seçilmesi önemli. Türkiye küresel düzeyde önemli ve kritik rol oynuyor aynı zamanda Türkiye küresel insani yardımda da kritik öneme sahip. Türkiye dünyada en fazla insani yardımda bulunan dördüncü ülke" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA