Halk Sağlığı Haftası

DİYARBAKIR - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Murat Koç, obezite eğiliminin özellikle çocuklar ve ergenlerde alarm verici düzeyde olduğunu bildirdi.

Halk Sağlığı Haftası
Koç, Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, 2001 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı'nın önderliğinde kutlanan "Halk Sağlığı Haftası" bu yılki temasının Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin katkısıyla "Sağlık İçin Hareket Edelim" olarak belirlendiğini kaydetti.

Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması'na göre Türkiye genelinde kadınların yüzde 87'si, erkeklerin ise yüzde 77'sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı, 65 yaş üzeri bireylerle yapılan bir çalışmada ise bireylerin sadece yüzde 30'nun yürüyüş yaptığı belirlendiğini anımsatan Koç, "Halbuki düzenli fiziksel hareket, kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmak için önemli bir faktördür. Bu dört hastalık dünyada her yıl yaklaşık 35 milyon insanın ölüme neden olmaktadır ki küresel düzeyde tüm ölümlerin yüzde 60'ı" dedi.

Koç, bulaşıcı olmayan hastalıklara daha çok tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareket eksikliği ve alkolün zararlı kullanımı gibi ekonomik dönüşüm, hızlı şehirleşme ve 21. yüzyıl hayat tarzlarının yaygın özellikleri olan dört davranışsal risk faktörünün neden olduğunu kaydetti.

Risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile milyonların hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesinin mümkün olduğunu belirten Koç, "Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir" diye konuştu.

-Çocukluk çağı obezite

Koç, fiziksel aktivite eksikliğinin obezitenin de önde gelen nedenlerinden birisi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Obezite ise küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve ergenlerde alarm verici düzeydedir. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması raporlarına göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58.4'ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saattir. 6-18 yaş grubu bireylerin yüzde 8.2'si obez/şişman, yüzde 14.3'ünün hafif şişman olduğu tespit edilmiştir. Çocukluk çağı obezitesinin önlenmesi yetişkinlikte obezitenin, erken yaşta kronik hastalıkların, yetişkinlikte erken ölüm ve sakatlık riskinin önlenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca çocukluk çağında kazanılacak olan davranışlar yetişkinlik ve yaşlılık dönemini de etkilemektedir."

Koç, fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesinin günlük aktivitelerle beraber planlı, tekrarlı ve düzenli yapılmasıyla mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA