"Dünyadaki Ölümlerin Yüzde 6'sı Hareketsizlikten"

Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, fiziksel hareketsizliğin küresel mortalite için dördüncü önde gelen risk faktörü olarak tespit edildiği ve dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumlu olduğu bildirildi.

Halk Sağlığı İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, halk sağlığının önemini vurgulamak amacıyla her yıl eylül ayının ilk haftasının ''Halk Sağlığı Haftası'' olarak kutlandığı belirtilerek, koruyucu sağlık hizmetleriyle toplum bilincini arttırmak, hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standartını yükseltmenin halk sağlığı çalışmalarının birincil amacı olduğu kaydedildi.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların daha çok tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite eksikliği ve alkolün zararlı kullanımı gibi ekonomik dönüşüm, hızlı şehirleşme ve 21'nci yüzyıl hayat tarzlarının yaygın özellikleri olan dört davranışsal risk faktörünün neden olduğu dile getirilen açıklamada, kalp damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıkların insan sağlığı ve kalkınmasına yönelik önde gelen tehditlerden biri olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenebilir nitelikte olduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir. Bunlar içerisinde fiziksel inaktivite, küresel mortalite için dördüncü önde gelen risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sından sorumludur. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzed 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olarak fiziksel inaktivite gösterilmektedir."

-Obezitenin nedeni fiziksel inaktivite

Açıklamada, fiziksel inaktivitenin obezitenin önde gelen nedenlerinden birisi olduğu belirtilerek, bunun enerji harcamanın kilit belirleyicisi olduğu ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahip olduğu vurgulandı.

Obezitenin küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu ve tüm dünyada her geçen gün artış gösterdiği ifade edilen açıklamada, söz konusu hastalığın özellikle çocuklar ve adolesanlarda alarm verici düzeyde olduğu ve çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artışın giderek büyüdüğü kaydedildi.

-"Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalı"

Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesinin günlük aktivitelerle beraber planlı, tekrarlı ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasıyla mümkün olduğu vurgulanan açıklamada şunlar bildirildi:

"Bulaşıcı olmayan hastalıkların ve depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kardiorespiratuvar kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. 5-17 yaş grubunda ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir."

Kaynak: AA