Yürüyen Köşk'teki Restorasyon Çalışması

YALOVA - Yalova Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılan Yürüyen Köşk'ün ahşap renginde olacağı bildirildi.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan restorasyonu gerçekleştiren firmanın sahibi Mimar Şaziye Sezginer, Anıtlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda binanın renginin ahşaba döndürüldüğünü belirtti.

Sezginer, "Tarihi yapılar iki aşamada projelendiriyor. İlk olarak Anıtlar Kurulu'na proje sunuluyor. Bu onaylandıktan sonra da uygulama projesi hazırlanıyor. Bu da Anıtlar Kurulu'ndan onaylanıyor. Anıtlar Kurulu'ndan da bu bina bu şekilde onaylandı. Bunun nedeni de köşkün yapıldığı 1930 yılındaki renginin ahşap olması. Restorasyonla köşk orijinal rengine kavuştu" diye konuştu.

Rengiyle ilgili keyfi hiçbir şeyin yapılamayacağını da dile getiren Sezginer, "Anıtlar Kurulu kararının dışına kesinlikle çıkılamaz. Bu karar tartışmasız uygulanmak zorundadır. Herhangi bir değişiklik olursa hem bizim firmamız hem de belediye suçlu duruma düşer. Biz de 1930'daki binanın orijinal hali neyse, o duruma getirdik" dedi.

Binanın daha önceki restorasyonlarında beyaza boyanmasını da değerlendiren Sezginer, şöyle konuştu:

"Binanın ilk ve orijinal hali ahşap. Zaman içinde köşkün bulunduğu yerden dolayı aşırı rüzgar alması ve rutubet nedeniyle zarar görmüş. Bunun en aza indirilmesi için de eldeki imkanlar dahilinde beyaz yağlı boya kullanılmış. Biz çalışmalarımız sırasında da baya kalkınca binanın orijinal rengini gördük. Getirdiğimiz cila çok özel bir madde. Bu suyu geçirmiyor fakat havayı geçiriyor. Su geçmemesinden dolayı önemli bir sıkıntı çözülecek. Biliyorsunuz ki ahşapların hava alması da gerekiyor. Bu madde bunu da sağlıyor. Restorasyonda çok sayıda ağaç çeşidi de kullanıldı. Köşkün çatısının saçaklarına yapılan yağmur kanalının da maddesi çinkodur. Bunu alüminyum sanabilirler. Bunu 1930'da olduğu gibi çinko yaptık."

- Yürüyen Köşk

Atatürk'ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanında inşa edilen köşk, 1929'da tamamlandı.

Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi. Bunun üzerine Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi. Köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bundan dolayı buraya ''Yürüyen Köşk'' adı verildi.

Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk'e ait eşyalar ve balmumu heykel bulunuyor. Köşk, en son 2006 yılında restore edilmişti.

Kaynak: AA