Biriktirdiği 35 Bin Afişi Fakültedeki Odasında Muhafaza Ediyor

SİVAS - MERVE TOPUZ - SEYİT AHMET EKSİK - Cumhuriyet Üniversitesinde görev yapan Doç. Dr. Yaşar Serin, şair eşi Sabiha Serin ve dostlarının desteğiyle 39 yılda 35 bin afiş biriktirdi.

CÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serin,biriktirdiği afişlerin bir bölümünü fakültedeki odasında sergiliyor.

Yeterli alan bulamadığı için sergileyemediği çok sayıda afişi ise odasındaki kolilerde muhafaza eden Serin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 39 yıldır, sokaklarda gördüğü tüm afişleri topladığını ve temizleyip ütüledikten sonra kutulara yerleştirdiğini belirtti.

İlk sakladığı afişin, Kıbrıs Barış Harekatı dolayısıyla toplumu bilgilendirmek için basılan duvar ilanı olduğunu dile getiren Serin, afişleri fakültedeki odasında sakladığını ifade ederek, "Marmara Üniversitesi Resim Bölümünde grafik alanında eğitim alıyordum. Ben afişin değerini biliyorum, afişin gücünü kanıtlamak ve gelecek kuşaklara da aktarmak için bu koleksiyonu oluşturdum" diye konuştu.

Bugüne kadar her türlü kültürel etkinliğin afişini biriktirdiğini aktaran Serin, "Kültürel etkinlikleri duyuran afişler, turizm afişleri, siyasi partilerin tanıtım afişleri, sergi, panayır, konser afişleri... Bunları birtakım tasniflerle bugüne kadar getirdim. Yaklaşık 35 bin afişim bulunmaktadır" dedi.

Serin, zaman zaman ders vermek amacıyla gittiği Yunanistan, Kosova, Arnavutluk ve Kıbrıs'ta da duvar ve panolardan afiş topladığını belirterek, yurt dışına giden arkadaşlarından da afiş getirmelerini rica ettiğini söyledi.

-"Koleksiyonumu ilgilenenlere vermek isterim"

Biriktirdiği afişleri zaman zaman öğrencilerine gösterdiğini ifade eden Serin, Milli Kütüphane'ye de afiş sağlayıp oradan afiş temin ettiğini söyledi.

Serin, "Hala afiş topluyorum ve zenginliği daha da artırıyorum. Aynı zamanda bu afişler kültürel gelişimi de yansıtıyor" dedi.

Doç. Dr. Serin, eşini de afiş toplama alışkanlığı kazandırdığını dile getirerek, "Eşim önce eleştiriyordu. Sonra o da alıştı. Zaman zaman Sivas caddelerinde yürürken vitrinlere yapıştırılmış çeşitli afişleri birlikte toplamaya ve biriktirmeye başladık. Bayağı çoğalttık. Artık saklayamayacak duruma geldim. Afişleri değerlendirmek istiyorum. İlgililere ve meraklılara vermek isterim" diye konuştu.

-Eşine afiş biriktirmede destek veriyor

Şair Sabiha Serin ise 41 yıllık eşinin evlendikleri günden beri afiş topladığını ifade etti.

Eşini bu konuda bir süre eleştirdiğini ancak daha sonra ona afiş toplamada yardımcı olduğunu belirten Serin, şunları söyledi:

"Öyle bir merak oldu ki ben de afiş biriktirmeye başladım. Hem eşime destek oluyordum hem de gerek Sivas'ta gerekse dünyada kültür, sanat ve eğitim alanında neler yapıldığını öğreniyordum. Tarihsel birikim olmasının kültürümüze bir katkı olacağını düşünerek biriktirmeye devam ediyoruz. Artık afişleri saklama konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu koleksiyonu meraklıların değerlendirmesini istiyoruz."

Kaynak: AA