İrlandalı Kadınların Öldürülmesi Davası

İzmir'de, İrlandalı iki kadının öldürülmesiyle ilgili baba ile oğlunun yargılanmasına devam edildi.

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "tasarlayarak öldürme" suçlamasıyla ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanıklar R.Ç. ve babası E.Ç ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmayı, öldürülen Marion Elizabeth Graham'ın kızı S.G'nin babası Raymond Meguinness de izledi.

Cinayete yardım ettiği suçlamasıyla yargılanan baba E.Ç, yardım etmediğini söyledi.

Oğlu R.Ç ise geçen duruşmalarda dinlenen gizli tanığın ifadelerini kabul etmediğini belirterek çelişkiler olduğunu savundu.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, gizliği tanıkla ilgili gelen HTS raporunda, tanığın olay yerinde olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Mahkeme tarafından Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sanık R.Ç. yerine babası E.Ç'nin sehven gönderilip rapor alındığını ve gelen raporda sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunun belirtildiğini aktaran Kızıltaş, bu yanlışlığın görülmesi üzerine daha sonra sanık R.Ç 'nin rapor için hastaneye gönderildiğini söyledi.

Sanık E.Ç'nin avukatı Aydoğan Yolyapan, önceki celselerde ifade veren gizli tanığın HTS kayıtlarını kabul etmediklerini, olay yerinde tekrar keşif yapılmasını talep ettiklerini, ayrıca rapor için müvekkilinin yanlışlıkla gönderilmesi konusunda soruşturma yapılmasını istediklerini kaydetti.

Maktul kadınların avukatı Barış Kaşka ise gizli tanık ile ilgili gelen HTS raporlarının tanığın orada olduğunun kanıtı olduğunu, yeni bir rapor alınmasına yer olmadığını belirtti.

Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, olay yerinde yeniden keşif yapılmasına ve yeni HTS raporunun alınmasına gerek olmadığını ifade etti.

Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından, E.Ç'nin avukatının taleplerini reddetti. Heyet, sanıkların tutukluluk halinin devamına, R.Ç'nin raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

-"Adaletin yerini bulacağına inanıyorum""

Raymond Meguinness, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, dava için İrlanda'dan geldiğini, duruşmanın gidişatının olumlu olduğunu düşündüğünü söyledi.

Cinayetin tek kişi tarafından gerçekleştirilmediğini düşündüklerini aktaran Meguinness, "Bugün şunu anladım, HTS raporları gizli tanığın orada bulunduğunu teyit ediyor, bu önemli. Adaletin yerini bulacağına inanıyorum" dedi.

Meguinness, davanın uzun sürmesine ilişkin düşüncelerinin sorulması üzerine, "Bizim açımızdan önemli olan yargının uzunluğundan ziyade, adaletin tecelli etmesi. İki sanığın ağır ceza almalarıyla adaletin yerini bulacağına inanıyorum" karşılığını verdi.

-Olay

Kuşadası'nda tatil yapan 15 yaşındaki İrlandalı S.G, 18 Ağustos 2011'de annesi Marion Elizabeth Graham ve arkadaşı Cathy Dinsmore'den haber alamayınca polise başvurmuş, olayla ilgili başlatılan soruşturmada nüfus cüzdanında 17 yaşında görünen R.Ç, İrlandalı iki kadını Buca'da ormanda öldürdüğü gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA