Ardahan’da 115 Bin Yavru Kırmızı Benekli Alabalık Dereye Bırakıldı

Ardahan merkeze bağlı Ardıçdere köyündeki dereye 115 bin adet kırmızı benekli alabalık bırakıldı.

Ardahan’da 115 Bin Yavru Kırmızı Benekli Alabalık Dereye Bırakıldı
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, dereye bırakılan kırmızı benekli alabalıkların büyümeden tutulmaması uyarısında bulundu.
Ardahan'da doğal yaşamın desteklenmesi, yok olan canlı türlerinin neslinin devamının sağlanması için bugün Ardıçdere köyündeki dereye 115 bin yavru kırmızı benekli alabalık bırakıldı. Yavru alabalıkların dereye bırakılması etkinliğine Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve Orman ve Su İşleri Ardahan Şube Müdürü Ayhan Mutlu katıldı.

Orman ve Su İşleri Ardahan Şube Müdürü Ayhan Mutlu, burada yaptığı açıklamada, yok olan canlı türlerinin neslinin devamı ve artması için gerekli çalışmaların yaptıklarını kaydetti.

Mutlu, ’’Biz istiyoruz ki bundan sonra derelerimizde kırmızı benekli alabalık daha da çoğalsın. İnsanlar, bu balıkları doğada görme imkanı bulsun. Yöre halkından isteğimiz, balık avcılığına kapalı olan bu derelerde yasağa uymalarıdır, uymayanları da uyarmalarıdır. Yavru kırmızı benekli alabalıkları doğal yaşam alanı olan derelere bırakarak, balık sayısını artırmaya katkı sağladığımız için mutluyuz. Eğer balık sayısında artışı sağlayabilirsek, olta balıkçılığı da yapılabilinecek.’’
Mutlu, bu çalışmaların 2004 yılından bu yana doğal alabalık üretimi, yetiştirilmesi ve orman içi suların balıklandırılması projesi adı altında sürdüğünü ifade etti.

Mutlu, yavruların Trabzon’un Maçka ilçesindeki tesislerde üretildiğini yılın belirli günlerinde Ardahan’daki derelere bırakıldığını belirtti.

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise yaptığı konuşmada, Yayla turizmine önemli katkısının büyük olacağını ifade ederek şöyle devam etti,
’’2006 yılında buyana bu çalışma sürüyor. Bugün bunun meyvesini almak benim heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Bu balıkların karakterlerinin değişmeksizin üretiliyor. Proje maddi anlamda çok büyük bir etkisi yok, ama çarpan etkisi çok çok fazla. Olta balıkçılığı için müthiş bir potansiyeli, yayla turizmine büyük bir katkısı olacaktır. Çünkü bu vesileyle insanlarımız yazın köylere, yaylalara ve bu derelere gelmenin heyecanını yaşıyorlar’’ diye konuştu.

Köksoy, bu projenin başarılı bir şekilde sürdürülmesinde katsını olan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ile ekibine ise teşekkür etti.
Kaynak: İHA