Müsiad'ın İftar Yemeği

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, batılı ülkelerin Mısır'daki olayları darbe olarak nitelendirmemesini eleştirerek, "İyi işleyen bir demokrasi hiçbir bölgenin tekelinde diye düşünülmemeli. Eğer demokrasiden toplum olarak herkes istifade ediyorsa, kalkınmış bir ekonomi, iyi bir hukuk sistemi için demokrasi önemli bir mekanizmaysa batının bunu sadece kendisi için değil, dünyanın heryerinde savunuyor olması lazım" dedi.

Babacan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin ATO Congresium'daki iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın, kurulduğu günden bu yana düzenlediği toplantılar ve hazırladığı raporların yanında toplumun çeşitli kesimleri ile kurduğu temaslarla önemli hizmetleri bulunan bir kuruluş olduğunu söyledi.

Hükümet olarak MÜSİAD'ın fikirlerinden yararlandıklarını dile getiren Babacan, Türkiye'de ekonominin ve toplumun pekçok sorunu ile ilgilenen sivil toplum kuruluşu ihtiyacının çok büyük olduğunu ifade ederek, "Özellikle gönüllü bir oluşum olması MÜSİAD'ı pekçok benzeri kuruluştan ayıran önemli bir vasıf" diye konuştu.

-"AB negatif büyüyecek"

Son bir yılda dünyada çok önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'yi çevreleyen coğrafyada problemler yaşandığını, AB'deki ekonomik krizin sürdüğünü hatırlattı.

Geride kalan 5 yıl boyunca negatif büyüme gösteren Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl da negatif bir büyüme ortaya koyacağını anlatan Babacan, ihracat ve Türkiye'ye girecek doğrudan sermaye açısından AB'deki krizin sürmesinin önemine işaret etti. Babacan, böylesine büyük bir ekonomide sorunların sürüyor olmasının Türkiye'yi de etkilediğini kaydetti.

-"İyi işleyen demokrasi hiçbir bölgenin tekelinde değil"

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da tarihi bir dönüşüm süreci yaşandığını dile getiren Babacan, kısa vadede zorlukları olan bu sürecin, orta ve uzun vadede demokrasi, hukukun üstünlüğü gibi kazanımları olacağını söyledi.

Tunus'ta başlayan bu süreçte pekçok batı ülkesinin kendisi için benimsediği pekçok kriteri süreci yaşayan ülkeler söz konusu olduğunda gözardı ettiğine dikkati çeken Babacan, "İyi işleyen bir demokrasi hiçbir bölgenin tekelinde diye düşünülmemeli. Eğer demokrasiden toplum olarak herkes istifade ediyorsa, kalkınmış bir ekonomi, iyi bir hukuk sistemi için demokrasi önemli bir mekanizmaysa batının bunu sadece kendisi için değil, dünyanın her yerinde savunuyor olması lazım" ifadesini kullandı.

Mısır'da son dönemde yaşanan gelişmelerin akıllara durgunluk verici boyutlarda olduğunu belirten Babacan, batılı pekçok ülkenin darbeyi destekleyici yönde açıklamalar yapmasını, olayı darbe olarak nitelendirmemesini "Avrupa'nın siciline işleyecek büyük bir ayıp" olarak değerlendirdi.

Seçimle iş başına gelen hükümeti ancak halkın kendi oyuyla görevden alabileceğini vurgulayan Babacan, bunun haricindeki her türlü adımın darbe olduğunu söyledi.

-"Piyasamızda yaşananlar tüm dünyada da yaşanıyor"

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin 22 Mayıs'taki açıklamalarının ardından gelişen piyasalarda yaşananları da değerlendiren Babacan, açıklamaların ardından krizin yeni bir safhaya girdiğini dile getirdi.

Açıklamaların Türkiye'ye etkilerinin Gezi Parkı olayları ile takvim olarak örtüştüğünü anımsatan Babacan, "Aynı tarihlerde dünyadaki pekçok ülke piyasasında dalgalanmalar vardı. Son 1,5 aydır piyasalarımızda yaşadığımız dünyada pekçok ülkede yaşanan hadiselerdir" dedi.

Böyle bir dönemin geleceğini mayıs ayının başında söylediklerini anlatan Babacan, piyasalardaki hareketli dönemin bir süre daha devam edebileceğini belirtti.

Bütün dünyada yeni bir denge arayışının olduğuna işaret eden Babacan, bu arayışın bir süre daha süreceğini söyledi.

Türkiye'nin temelleri sağlam bir ülke olduğunu kaydeden Babacan, 10 yıldır izledikleri para politikaları, mali disiplin ve gerçekleştirdikleri yapısal reformlarla ekonominin temelini sağlamlaştırdıklarını dile getirdi.

Dışarıdan gelebilecek dalgalanmalara karşı her türlü tedbirin alındığına dikkati çeken Babacan, "Piyasa göstergeleri açısından yeni bir denge arayışı vardır ama bu olanların ülkemiz ekonomisi üzerinde kalıcı bir etkisi olmayacaktır" diye konuştu.

-"Şiddet karşısında devlet görevini yapar"

Türkiye'nin geride kalan 10 yılda istihdam ve gelir dağılımının da dahil olduğu birçok konuda ilerleme kaydettiğini dile getiren Babacan, ekonomi ve demokrasinin aynı anda ilerliyor olmasının Türkiye'deki başarının temel kaynağı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin demokrasisinin çok test edildiğini ancak bütün bu testleri, sınavları başarı ile verdiklerini anlatan Babacan, "İşte en son yaşadıklarımız. Seçilmiş bir iktidarı bir azınlık acaba nasıl etkileyebilir? Bunun senaryoları yapıldı Türkiye'de. Bunun denemeleri de yapıldı. Ne oldu? Çok şükür demokrasimiz sapasağlam ayakta" dedi.

Şiddet içermeyen protesto ve gösterinin evrensel insan hakkı olduğunun altını çizen Babacan, şiddet söz konusu olduğu zaman ise devletin vatandaşın malını, canını koruma konusunda görevini yapacağını belirtti.

Çözüm süreci hakkında da konuşan Babacan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin etnik kökeni ve aidiyeti ne olursa olsun temel hak ve özgürlüklerden faydalanması gerektiğini söyledi.

Aynı şekilde devletin tüm vatandaşları aynı samimiyetle kucaklayabilmesinin işin özü olduğuna işaret eden Babacan, "Zaten olması gereken böyle bir tablo için çalışıyoruz" diye konuştu.

-BBP Başkanı Destici'nin konuşması

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de Müslüman coğrafyalarının tamamında büyük bir zulüm görüldüğünü, kan ve gözyaşının aktığını ifade ederek, "Ama hepimiz biliyoruz ki Müslümanlar yine mazlum, yine mağdur ama bir o kadar da mağrur bir şekilde hayatlarını yaşamaya devam ediyorlar" dedi.

Milletin oyu ile gelmiş hiçbir iktidarın hangi etnik kökene, hangi mezhebi anlayışa, hangi dini ve siyasi anlayışa sahip olursa olsun darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasını kabul etmediklerini kaydeden Destici, "Rahmetli Muhsin Başkanın dediği gibi namlusunu milletine döndürmüş tanka Türkiye'de de selam durmadık, Mısır'da da selam durmuyoruz, Suriye'de de selam durmuyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin mutlaka yeni bir sivil ve demokratik Anayasa'ya kavuşturulması gerektiğini belirten Destici, siyasi bir üslupsuzluğun da söz konusu olduğunu ifade ederek, Meclis'teki partileri siyasi ahlaka ve nezakete davet ettiğini söyledi.

Destici, "Milleti kamplaştırmayın, milleti ayrıştırmayın, milleti bölmeyin, millete verdiğiniz sözü yerine getirin, demokratik, yeni, sivil bir Anayasa yapın. Sizden beklenen bu. Sizden kavga beklenmiyor" ifadesini kullandı.

Seçimde yüzde 10 barajının da kabul edilemeyeceğini ve milletin iradesinin Meclis'e yansıması gerektiğini belirten Destici, hiçbir Başbakanın millet iradesi ve sandık dışında, tezgahlarla, içeriden ve dışarıdan kurulmuş ayak oyunlarıyla, ülkede kaos çıkararak, şiddet ortamları yaratarak, darbelere zemin hazırlayarak değiştirilmesine müsaade etmeyeceklerini ve bunun karşısında duracaklarını dile getirdi.

İftar yemeğine, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Yardımcıları ile bakanlara günün anısına porselen vazo hediye edildi. İftar yemeğinin sponsorları da kendilerine verilen hediyeleri bakanların ellerinden aldı.

Kaynak: AA