Yaz Tatili İçin "uzayı" Seçtiler

İZMİR - HALİL ŞAHİN - Dünyadaki üç uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, okulların kapanmasıyla yaz tatilini değerlendirmek isteyenler çocukların ilgi odağı oldu. Kampı, Türkiye'nin yanı sıra Çin, Fransa, İspanya, ABD gibi 20 farklı ülkeden uzay meraklısı çocuklar tercih ediyor.

İzmir'de 9-15 yaş arası çocuklara uygulamalı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitimi verilen kampın yaz programlarına yoğun talep olduğu bildirildi.

Uzay Kampı Türkiye Halkla İlişkiler Müdürü Emre Aday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın açıldığı 2000 yılından bu yana 125 bin çocuğu ağırladığını belirtti.

Çocukların 2, 5 veya 6 günlük programlar dahilinde İngilizce veya Türkçe eğitimler aldığını kaydeden Aday, okulların kapanmasıyla başlayan ve eylül ayı dek sürecek dönemin hareketli olacağını söyledi.

Aday, bu yıl yaz döneminde aralarında ABD, Çin, Fransa, İspanya, İsrail, Polonya ve Rusya'nın da bulunduğu 20 ülkeden bin 500 çocuğu ağırlayacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Uzay bilimleri ve teknolojileri alanındaki uygulamalı eğitimin yanı sıra gerek farklı kültürden öğrencilerin bir çatı altında toplanması, takım çalışması, kendi başına iş yapabilme yetisi gibi soyal beceriler, yabancı dil gelişimi gibi faktörler kampı cazibe merkezi haline getiriyor. Aileler çocuklarının hem uzay konusunda eğitim alabilmeleri hem de yaz tatillerini aktif dinlerek doğru şekilde değerlendirmeleri için kampı tercih ediyor. Kampa olan ilgi her sene artarak sürüyor. Yaz programımızın kontenjanı dolmak üzere, gelecek yılın taleplerini alıyoruz. Gelecek kış dönemi için yurt dışından 500 kişi müracaata bulundu."

-"Astronot ve kozmonotlarla tanışıyorlar"

Emre Aday, eğitimlerin yanı sıra kampa davet ettikleri astronot ve kozmonotların da tecrübelerini çocuklarla paylaştığını kaydetti.

Uzayla ilgili merak ettiklerine sorularla cevap arayan çocukların hayatları boyunca unutmayacakları bir anı olarak gerçek bir astronotla tanışmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Aday, "Ayrıca astronotların uzaya gitmeden önce, hazırlık aşamasında kullandığı araçları kullanıyoruz. Örneğin ayda yürümenin nasıl bir duygu olduğunu simülatör yardımıyla hissettiriyoruz. Sıfır yer çekimi duvarında ağırlık ortamda hareket ediyorlar. Bir astronotun savrulan kapsülde yön kaybı yaşaması anını da simüle ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA