Şırnak 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne Asılsız İhbarlar

Şırnak - Şırnak 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne günde yaklaşık 7 bin asılsız çağrı yapıldığı bildirildi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Fikret İnal, yaptığı açıklamada, 24 saat hizmet veren 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne günde yaklaşık 7 bin asılsız ihbar yapıldığını belirterek, istatistiklere göre gerçek vaka sayısının günde 30'u geçmediğini söyledi.

İnal, en çok çocuklardan ve Irak'ın kuzeyinden çağrı aldıklarını kaydederek, kimi zaman da vatandaşların aldıkları yeni GSM hattını kontrol etmek için merkezi aradıklarını ifade etti.

Asılsız ihbarların gerçek manada hizmet bekleyen vatandaşların bu hakkını engellediğine dikkati çeken İnal, şöyle konuştu:

"Merkeze çağırılar üst üste geldiğinde telefonlarımız kilitleniyor. Dolayısıyla bu aşamada bizden hizmet bekleyen hastalar mağdur oluyor. Asılsız çağrılar gerçek vakaların zamanında hizmet almasını engelliyor. Vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz."

Şırnak 112 Komuta Kontrol Merkezi Sorumlusu Leyla Acar, çağrılara ambulans ile destek verdikleri gibi merkezdeki doktorların da danışmanlık hizmeti verebildiğini söyledi.

Acar, köy veya mezradan gecenin geç saatlerinde arayan ve rahatsızlığın giderilmesi için fikir soran vatandaşların olduğunu hatırlatarak, "Danışman doktorlarımız kendilerine yapmaları gerekenleri anlatıyor. Eğer makul saatte ağrı geçmez ise hastaya ambulans yönlendiriyoruz" dedi.

-Asılsız çağrılar

Acar, asılsız çağrıların sağlık hizmeti sunmalarında gecikmeye yol açtığına dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Örneğin bir trafik kazası olduğunda çağırılar üst üste geliyor. Ancak bu durumda çağrılar geç düşüyor. Bu tür durumlarda hayata tutunmak dakikalara bağlı olduğu için 4-5 dakika gecikmemiz, istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Asılsız arama yapanları kara listeye ekliyor, 15-20 dakika engelliyoruz."

Kaynak: AA