Zirve Yayınevi Davasında 79. Duruşma

Malatya'daki 3 misyonerin öldürülmesine ilişkin görülen Zirve Yayınevi davasının 79. duruşmasında, gizli tanık İlker Çınar'ın çapraz sorgusu tamamlandı.

Zirve Yayınevi Davasında 79. Duruşma
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, gizli tanık İlker Çınar’a soru yöneltmeyi sürdürdü.

Mahkeme Başkanı Hayretin Kısa: TUSHAD kimliği teslim edilirken, sana herhangi bir tutanak imzalatıldı mı?
İlker Çınar: Bana TUSHAD kimliğini Mehmet Ülger’in elinden aldığımda bana bir tutanak verilmiş olabilir. Ben evime gittiğimde bulduğumda size teslim edeceğim.

Kısa: Sizi istihbari dinleme gerekçelerinden birisi tarihi eser konusu. Senin tarihi eserlerle ilgili alakan nedir?
Çınar: Ben bunları kabul etmiyorum. Ben tarihi eser kaçakçılığı yapmadım. Benim dedemden kalma birkaç küpüm var.

Kısa: Murat Göktürk İstanbul Savcılığı'ndaki ifadesinde, Kayseri Bölge Komutanlığı'nın emri ile Malatya’da misyonerlik, Niğde’de ise Hizbullah konularında toplantılar yapıldığını, ayrıca Şükrü Sarıışık döneminde 2. Ordu Komutanlığı’nda da toplantılar yapıldığını söylemiş. Bu konuda bildiklerin var mı?
Çınar: Şükrü Sarıışık döneminde Malatya’da misyonerlik, Niğde’de ise Hizbullah toplantıları yapılıyordu. Cuma günleri 2. Ordu Komutanlığı'nda toplantılar yapılıyordu. Mehmet Ülger ve Haydar Yeşil’in bilgilendirme yaptıkları söyleniyordu, konuşmalardan geçiyordu.

Kısa: Emre Günaydın’ın toplantıda isminin geçtiğini söylüyorsun, diğer sanıkların isimleri geçiyor muydu?
Çınar: Emre Günaydın isminin dışında başka isim geçmedi.

Kısa: İsimleri geçmemiş olabilir, herhangi bir grup geçti mi?
Çınar: Hayır, herhangi bir grup geçmedi.

Kısa: Bu olayla başka söylemek istediğin bir şey var mı?
Çınar: Teşekkür ederim. Ben 2007 yılında özellikle cinayetlerin olduğu akşam, 18 Nisan’ı 19 Nisan’a bağlayan gece bir hüsranla karşılaştım. Tehditler ve baskılarla susturulmaya çalışıldım. Ben cinayetle ilgili resmin hiçbir yerinde yokum. Bu olayı korkutma amaçlı olarak yapacaklardı. Bunu bana söylediklerine pişman oldukları için beni dinlemeye başladılar. Ben brifing amacıyla orada bulunuyordum. Şu anda ifade edemediklerimi söylemek istemiyorum. Bu sürede çok baskılar gördüm. Bana cemaatin adamı dediler. Benim Fethullah Gülen cemaati ile inanç konusunda zaten bağlantım yoktur. Ben ne dediysem hard diskten çıktı. Ben esasa dayalı ne varsa söyledim. Bana esasa dayalı soru sormadılar.

Av. İlkay Sezer: Tanıklıkla ilgili beyanı varsa alalım, değerlendirme yapmasına gerek yoktur.

Çınar: Esasa dayalı adam gibi karşıma sorular gelmesini istedim. Adalete yardımcı olmaya çalıştım. Bugün buraya kadar geldim. Ben bunu bir ilahi görev olarak görüyorum. Ben davanın hem tanığı ve hem de sanığıyım. Sanıklara soru sormak istiyorum.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa: Sorularını alalım.

Av. Halis Önal: Şiddetle karşı çıkıyorum. Bu kendisini ne sanıyor? Tanık, sanığa soru soramaz.

Kısa: İtirazınızı reddediyorum.

Av. İlkay Sezer: Bu kişi dosyamızın sanığıdır. Bu sanık buraya gelmek istemeyen bir kişidir. Adı sanı bellidir.

İlker Çınar, yaklaşık 20 soru yöneltirken, ancak sorularla verdiği ifadesini tekrarlayınca, mahkeme başkanı soru sormayı durdurdu.

Av. Sezer: Bu tanığın yorum ve değerlendirmelerini aldık. Yeni iddialar çıkarsa şaşırmayacağım. İlker Çınar’ı baskı altına alacak bir soru sorulmadı. Tüm sorular kendi ifadesi üzerinde soruldu. Birlik komutanının rütbesini söyleyemedi. Komutanlarının isimlerini söyleyemedi. Çok önemli bir şey söyledi; Hurşit Tolon’la hiç yüz yüze görüşmediğini söyledi.

Hurşit Tolon’la ilgili söyledikleri kendisinin bilgi ve görgüsüne dayanmıyor. Katıldığı kurslarla ilgili bir tane tanıdık isim söyleyemedi. Sadece Levent Ersöz’ün ismini söyledi.

İlker Çınar, ifadelerinde TUSHAD’ın önce devlet içinde, mahkemedeki ifadesinde ise devletin dışında bir yapı olduğunu söyledi.

Gittiği tüm illerdeki alay komutanlarınca karşılandığını söyledi, ancak sadece Mehmet Ülger’in ismini verebildi. Hiç askeri mahkemede yargılanmadım dedi, ancak bu mahkeme kararının altında Anayasa Mahkemesi üyesinin de, Askeri Yargıtay başsavcısı ile birlikte bugün çok önemli makamlarda bulunuyorlar. İlker Çınar’ın kabul etmediği belgeler için Adlı Tıp Kurumu bilirkişilerine yaptırdığımız raporda, imzaların İlker Çınar’a ait olduğu anlaşılmıştır. Hurşit Tolon ile ilgili tutukluluk, Silivri’deki davayı etkiliyor. Hurşit Tolon ile ilgili tüm suçlamalar İlker Çınar’ın diğer sanıklardan duyduğu bilgilere dayalı. Hurşit Tolon hakkında tahliye verilmesini talep ediyorum.

Bu arada, Mehmet Ülger’in avukatı Halis Önal, mahkemeye dilekçe sunarak, mahkeme başkanı hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti ise, bu talebi reddetti.

Mahkeme Başkanı Kısa: İlker Çınar diğer duruşmalarda olamayacağı için söylemek istediği ne varsa söylemesini istedik. Aklınıza bir şüphe gelmesinden biz rahatsız oluruz. Mümkün olduğu kadar herkese söz hakkı vermek istiyoruz.

Sanık Salih Gürler: Ben iddia edilen örgütün üyesi değilim. Olay yerine Emre Günaydın’ın tehditleri ile gittim. Yattığım süre göz önüne alınarak tahliyemi istiyorum.

Sanık Abuzer Yıldırım: İddia edilen terör örgütüne üye değilim. Herhangi bir bilgim de yoktur. Emre Günaydın’ın tehdidi ile olay yerine gittim. Bu olay 4 kişinin üzerine kalacaktı. Bu örgütü çıkartanlara teşekkür ediyorum. Tezgah önceden kurulmuş, Emre Günaydın’ı bir şekilde çıkartacaklardı. Emre Günaydın’a deli raporu alınca hiçbir şey olmayacaktı.

Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa: Emre Günaydın’a deli raporu alınacağını nereden biliyorsun?
Sanık Yıldırım: Bu bir gerçek. Emre Günaydın bir şekilde cezaevinden çıkartılacaktı. Olay, 4 gariban ailenin çocukları üzerine kalacaktı. Yattığım süre göz önüne alınarak tahliyemi istiyorum.

Sanık Emre Günaydın: Benim hiçbir ifademde deli raporu ile ilgili bir ifadem oktur. Kendi yalanlarıdır. Bu 4 kişinin Emre Günaydın’dan korkuyoruz demeleri inandırıcı değildir. Daha önce de arkamda mafya olduğunu söylediler, bilmiyorlar ki ne diyeler? Bir şey söyleyecektim, neyse savunmamda anlatırım.

Sanık Cuma Özdemir: 4 tane kandırılmış, 1 tane inandırılmış genciz. Bunu İlker Çınar da söyledi.

Tahliyemi talep ediyorum.

Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Duruşmanın sonunda mahkemenin ara karar vermesi bekleniyor.
Kaynak: İHA