Mısır'da 30 Haziran'da Yapılması Planlanan Gösteriler

DOHA - Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır'da 30 Haziran'da düzenlenmesi planlanan gösterilere ilişkin, meşru yönetimin gayrimeşru yöntemlerle sonlandırmaya çalışmanın İslami düşünceyle bağdaşmayacağını bildirdi.

Birlik Başkanı Yusuf el-Karadavi ve Genel Sekreter Ali el-Karadaği imzasıyla yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin anayasa gereği 4 yıl görev yapmak üzere halk tarafından seçildiği vurgulanarak, "Meşru yönetimi, gayrimeşru yöntemler izleyerek yıkmaya çalışmak, İslami düşünceyle başdaşmaz" ifadesi yer aldı.

"Cumhurbaşkanı Mursi'nin, çoğunluğun özgür iradesiyle seçilmiş bir lider olduğu" vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Muhalifler, ülkedeki demokratik kurallara, halkın iradesine saygı göstermeli, taleplerini meşru çerçevede, ülkenin istikrarını sarsmadan ilgili taraflara iletmelidir. Muhalefet, sandıkla, özgür ve şeffaf bir seçim yürütülerek yönetime gelmiş bir lidere karşı karalama kampanyası yürütmeyi durdurmalıdır. 30 Haziran gösterileri, baltacı olarak adlandırılan sokak çeteleri ve kiralık katillerin de meydanlara çıkmasına sebep olacaktır. Devrimcilerin arasına karışması muhtemel fitne ve arbede çığırtkanlarına karşı dikkatli olunması, kamu ve özel mülklerin korunması, halkın menfaatiyle çelişen davranışlardan kaçınılması gerekmektedir."

Açıklamada ayrıca, Cumhurbaşkanı Mursi'nin de gösterileri sağduyulu bir şekilde karşılaması gerektiğine işaret edilerek, şiddetten uzak bilge bir yönetim ve yöntemle kriz değerlendirmesi yapması talep edildi.

Mursi'nin göreve başlamasının yıl dönümü olan 30 Haziran'da, ülke genelinde Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler düzenlenecek. Mursi yanlıları da muhalefetin gösterileriyle eş zamanlı mitingler planlıyor.

Kaynak: AA