Yangın Aydın’ı Siyaha Bürüdü

Aydın’da 100 hektardan fazla tarım arazisinin kül olduğu ve üç köyü tehdit eden yangın bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı.

Yangın Aydın’ı Siyaha Bürüdü
Orman ekiplerinin hiç uyumadan sürdürdüğü soğutma çalışmalarıyla birlik hemen zarar tespit çalışmalarına başlandı.
Aydın’da dün saat 09.00 sıralarında Ilıcabaşı Mahallesi ile Doğanköy köyü arasındaki bir evin bahçesinden başlayan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyümüştü. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde görevli 3 uçak ve 5 helikopterin yanı sıra karadan bölgedeki tüm arazöz, yer söndürme ve itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın şiddetli rüzgarın olumsuz etkisine rağmen büyük gayretler sonucu 10 saat sonra kontrol altına alınmıştı. Korku dolu anların yaşandığı yangında yangının tehdit ettiği Kalfaköy tamamen ve Doğanköy ise kısmen boşaltılmıştı.

Yangının akşam saat 19.30 sıralarında kısmen kontrol altına alınması ve havanın kararmasıyla birlikte havadan müdahaleye son verilmesinin ardından orman ekipleri için zorlu bir gece başladı.

Hiç uyumadan ve dinlenmeden gelen kumanyalarını yangının ortasında tüketerek ayakta kalan orman yangını söndürme işçileri, yangının yeniden patlak vermemesi için gece boyu soğutma çalışmalarına devam etti. Ekiplerin özverili çalışmaları sonucunda gün ağardığında yangın tamamen söndürüldü. 24 saat büyük bir gayret gösteren ekipler, günün sonunda yorgun düştü. Bundukları kaya diplerinde uyuya kalan orman işçileri, bölgedeki nöbetlerini sürdürüyor.

BİLANÇO AĞIR
Aydın’da son dönemin en büyük yangını olarak nitelendirilen yangında Yılmazköy, Doğanköy, Kalfaköy ve İmamköy köylerinde 100 hektardan fazla zeytinlik ve tarım arazisi küle döndü. Tahliye sırasında büyük korku yaşanan köylerde bugün hayat normale dönerken, köylü vatandaşlar zarar tespiti ve arazilerinin durumunu görmek için yanan bölgelere akın etti.

ADÜ Merkez Kampusu ve yerleşim alanlarının da büyük tehlike atlattığı yangından geriye siyaha bürünmüş alanlar kaldı. Asırlık binlerce zeytin ağacının küle döndüğü yangından yaban hayatı da olumsuz yönde etkilendi. Yangından kaçamaya arı, örümcek, kaplumbağa ve yılan gibi birçok yaban hayvanı telef oldu.

Yangının köylerine doğru ilerlemesiyle büyük korku yaşadıkların ifade eden İzzet Eser isimli çiftçi, “Çok büyük zararımız var. Köyümüzün tek gelir kaynağı zeytindi. Yılda bir sefer zeytin oluyordu, şimdi oda bitti. Şimdi ne yapacağımızı bilemiyoruz. Köyümüz komple boşlatılmıştı. Yangın evlerimizin 50 metre yakınına kadar geldi. Yangın söndürülünce vatandaş tekrar evlerine geri döndü. Bağırmalar, çağırmalar; millet çok büyük korku ve panik yaşadı. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey hiç görmedim” dedi.

ORMAN TEŞKİLATINA TEŞEKKÜR
Orman ekiplerinin yangının kontrol altına alınması ve köyün kurtarılması için büyük bir fedakarlık gösterdiğini belirterek, ekiplere teşekkür eden Kalfaköy Muhtarı Ergün tekin de, “Yangını böyle bir rüzgarda önlemek çok güçtü. Gerçekten çok büyük gayret gösterdiler. Çiftçilerimizin çok büyük zararı var. Zeytinlik alanlarımızın yüzde 50’si tamamen yandı. Büyük bir sıkıntıya girdik. Zarar tespitten sonra köylümüz için bir şeyler yapılacağınız düşünüyorum. Evlere 50 metre yaklaşan yangın sonra rüzgarla ormana yöneldi. Yangının kontrol altına alınmasının ardından halk şuan evlerine döndü. Kırsal alanda yaşadığımız içi orman ve yangına devamlı iç içeyiz. Şuan vatandaşımız kendisi ve komşusunun arazisini kurtarmaya çalıştı. Şuanda köyde kimse kalmadı. Başta erkekler olmak üzere herkes arazide” diye konuştu.

ZARAR TESPİTÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
100 hektardan fazla tarım arazisinin zarar gördüğü yangınının ardından dünden itibaren Yılmazköy, Doğanköy, Kalfaköy ve İmamköy köylerinde hemen zarar tespit çalışmalarına başlandı. Köylere giden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, mağdur çiftçilerle birebir görüşmelere başladı.

Ön tespit çalışmalarında üreticilerin isimleri, ne kadar arazisinin zarar gördüğü, yetiştirdiği ürünleri ve ağaç sayıları kayıt altına alındı.

Soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından araziye gidilerek tespit yapılacağını belirten Ziraat Mühendisi Songül Çilingir ise, şunları söyledi: “İl Müdürlüğü olarak hepimiz çok üzgünüz. Yapabileceğimiz her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Bu çalışma Ankara’yı bilgilendirme amaçlı ön bir tespit. Ne kadar alanda, hangi ürünlerimizin zarar gördüğünü belirleyeceğiz. Acil olarak bu bilgilendirmeyi yapacağız. Ankara bu konuda kararını alıp, yayınlayacak. Sonuç bize bildirilecek”
Kaynak: İHA