Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin Seçilmesinin Yıl Dönümü

KAHİRE - Mısır Başbakanı Hişam Kandil, muhalefetin, Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin yıl dönümünde planladığı gösterilere ilişkin, ''Seçilmiş bir cumhurbaşkanı, gösterilerle değiştirilemez" dedi.

Başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına açıklamada bulunan Kandil, "Seçilmiş bir cumhurbaşkanı gösterilerle değiştirilemez. Eğer cumhurbaşkanı veya hükümet gösterilerle değiştirilirse bir ay sonra yeni hükümet de gösterilerle değiştirilir ve bu, gemi batana kadar devam eder'' diye konuştu.

Gerçek değişimin seçimlerle mümkün olabileceğini vurgulayan Kandil, şunları söyledi:

''Yakında meclis seçimleri var. Yeni meclisin belirlenmesinin ardından anayasa bu parlamentoya yeni başbakanı onaylama hakkı tanıyacak. Böylece başbakana cumhurbaşkanından bağımsız olarak halkın iradesini gerçekleştirecek güç ve yetki verilecek. Aralık ayında yürürlüğe giren yeni anayasa, cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki yetki dengesini sağlamıştır. Hükümetimiz seçimleri uluslararası gözlemciler ve yargının gözetimi altında son derece dürüst ve şeffaf bir şekilde yürütecektir.''

-"Barışçıl gösteri hakkı, anayasa ile güvence altındadır"

Kandil, hükümetin, 30 Haziran'da düzenlenecek gösterilerde şiddete başvurulmaması yönünde çeşitli taraflarla görüşmeler yaptığını belirterek, "Barışçıl göstericiler ile kamu ve özel işletmelerin korunmasına yönelik dengeli bir tutum sergileyeceğiz'' ifadesini kullandı.

Mısır'da muhalefet, Mursi'yi, cumhurbaşkanı seçilmesinin yıl dönümü olan 30 Haziran'da devirerek, erken seçimin yolunu açacak geniş çaplı gösteriler planlıyor.

Kaynak: AA