Gül'ün, Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyelerini Kabulü

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ülkeleri güçlü yapan sadece kendi nüfusları veya ekonomileri değildir; güçlü bir diasporası olan ülkeler çok daha güçlü oluyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu üyelerini kabulünde, kuruldan büyük beklentiler olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ülkeleri güçlü yapan sadece kendi nüfusları veya ekonomileri olmuyor. Ülkelerin güçlü bir diasporası varsa o zaman çok daha güçlü oluyorlar" ifadesini kullandı.

Kurulun yurt dışındaki vatandaşların daha iyi organize olmasına katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Gül, "Öğrenci olarak gittiğimiz ülkelerde bugün artık çok farklı konumlarda varız; siyasetçiler olarak varız, o ülkenin büyük işadamları olarak varız, o ülkenin önemli bilim insanları olarak varız, kültür-sanat dünyasının çok önemli temsilcileri olarak varız. O ülkelerde çok etkin şahsiyetler var. Türkiye örgütlü olursa, dayanışma içinde olursa bundan faydalanır" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, kurul üyelerinin, bir taraftan bulunduğu ülkelerde Türk toplumunu en iyi şekilde temsil edip kendi aralarında dayanışmanın en iyi şekilde oluşmasına çalışırken, diğer taraftan kurul üyelerinden Türkiye ile bulundukları ülkeler arasındaki ilişkilerin zenginleşmesine katkı sağlamalarının beklendiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, üyelerin aynı zamanda Türkiye'nin yurtdışında daha iyi tanıtılmasına katkı sağlayacaklarına olan inancını dile getirdi.

-"Türkiye bugün çok güçlü bir hale geldi"-

Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde pozitif şekilde imajının yükseldiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

"Ben esas, büyük trende bakıyorum. Bundan 10 yıl önce Türkiye büyük ekonomik krizlerle veyahut çok büyük temel insan hakları meselesiyle dünya gündeminde olurdu. Bugün baktığımızda, bu son günlerdeki problemleri bir kenara bıraktığımızda, Türkiye daima yükselen bir ekonomi olarak, daima yatırım yapan bir ülke olarak, daima ekonomisi büyüyen bir ülke olarak dünya gündeminde oldu. Ayrıca son 10 yıl içerisinde çok köklü reformları gerçekleştirdik Türkiye'de. Bu reformlar, siyasi reformlar, demokratik reformlar, hukuk reformları ve ekonomik reformlar hepsi el ele olduğu için Türkiye bugün çok güçlü bir hale geldi. Eminim ki sizler de anavatana bağlı Türk kimliğini taşıyan insanlar olarak, daima gururlandınız ve daima başınız dik oldu."

Reform sürecinin devam edeceğine dikkati çeken Gül, "Bütün bunlar olurken Türkiye'nin potansiyeli de dünyada ve özellikle Avrupa'da çok daha fazla ilgi uyandırmıştır. Bunun neticesinde de çok büyük yatırımlar Türkiye'ye gelmeye başladı.

Bunun daha da güçlü bir şekilde devam etmesi gerekir. Bundan hiç birinizin tereddüdü olmasın. Artık dünya ile buluşmuş, birleşmiş bir ülke var" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurt dışındaki vatandaşların, kendi kimliklerini muhafaza etmesi ve Türkiye'ye olan aidiyetlerini unutmadan, yaşadıkları ülke ile entegre olmasını sağlamanın önemli olduğunu, bu konuda da kurul üyelerine önemli görevler düştüğünü de belirtti.

Kaynak: AA