Aydınlı Güvercincilerin Hırsızlık Tepkisi

Son günlerde yoğun şekilde hırsızlık vakasıyla karşı karşıya kalan Aydınlı güvercinciler isyan etti.

Aydınlı Güvercincilerin Hırsızlık Tepkisi
Fiyatı 5 TL ile 5 bin TL arasında değişen güvercinleri el emeği, göz nuru besleyen Aydınlı güvercincilerden Nihat Tokmak, Engin Tokmak, Şevket Türk, Rauf Yağcı ve Gökhan Sarıbaş, emniyet güçlerinin hırsızlık olayları karşısında duyarsız kaldığını ifade ederek, gerekli duyarlılığın gösterilmesi gerektiğini söylediler.

Güvercin besleme kültürünün çocukluktan kendilerine yerleştiğini ve babalarından miras kaldığını belirten Aydınlı güvercinciler, “Son günlerde hırsızlık olayları iyiden iyiye arttı. Sadece bu işin hırsızlığını yapanlar var. Maddi çöküntünün yanında manevi çöküntü de yaşıyoruz” dediler.

Son olarak 2007 yılında başına bir hırsızlık olayı geldiğini ve uzun süre emek verdiği güvercinlerinin çalındığını belirten Nihat Tokmak, “Emniyet güçlerini evime çağırdıktan sonra inceleme yaptılar. Kuşların uçarak kaçmış olabileceğini söylediler. Böyle bir şey imkansız. Kaçsa kaçsa bir ya da iki güvercin uçarak kaçar. Gerekli incelemeyi yaptıktan ve parmak izi aldılar ve gittiler. 6 ay sonra elime kovuşturmaya yer olmadığına dair bir kağıt geldi.Gerekli muameleyi göremiyoruz”dedi.

Aydın’da 2008 yılında Aydın Yerli Güvercinleri Sevenler ve Yaşatma Derneği isimli bir dernek kurulduğunu ancak dernek başkanının bir süre sonra Aydın dışına kaçtığını ifade eden Şevket Türk ise, “Haftada en az bir defa güvercin hırsızlığı yaşanıyor. Çalınan kuşları kimlerin çaldığını biliyoruz. Çünkü bu hırsızlığı yapan kişiler hep aynı. Zor şartlarda güvercinleri koruyoruz ve besliyoruz. 5 TL’lik güvercin de, 5 bin TL’lik güvercin de var. Emeklerimize yazık oluyor” dedi.

Kuşların özelliklerinin farklı olduğunu ifade eden Şevket Türk, “Bu bir hastalık. Kendim yaklaşık 20 yıldır güvercin besliyorum. Bir ırk geliştiriyorsunuz ve o ırkı gelip hırsızın teki çalıp götürüyor.”diye konuştu.

Her kuşun özelliklerinin farklı olduğuna değinen Şevket Türk, “Aydın yerlisi ayrı bir ırk. 1900’lü yıllarda Aydın kadısının Aydın Valiliği’nin üzerinde besleyerek Aydın’da oluşturduğu Aydın yerlisi bizim için çok değerli.”ifadelerini kullandı.

POSTA KUŞLARI TESTİ
Güvercinlerine büyük emekler verdiğini ifade eden Rauf Yağcı, “Evimin çatısında güvercin besliyorum. Cinsine göre güvercinler ayrı ayrı test ediliyor. Örnek olarak posta kuşlarını 600 kilometre ileriye götürüp,salıyoruz. Ne kadar süre içinde evine döndüğünü ölçüyoruz. Ne kadar kısa sürede dönerse o güvercin bizim için o kadar nitelikli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA