Yeni Medya ve Eğitim İlişkisi Marmara İletişim’de Tartışıldı

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ‘Yeni İletişim Teknolojileri ve Eğitimde Dönüşüm’ konulu panel gerçekleştirildi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen ve yoğun katılıma sahne olan “Yeni İletişim Teknolojileri ve Eğitimde Dönüşüm” paneli bugün Prof. Dr. Yusuf Devran’ın moderatörlüğünde Marmara Medya Merkezi TV Stüdyosu’nda gerçekleştirildi.

Panele; Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Sefa Sütçü, Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, İnternet Stratejisti Öğretim Görevlisi Atıf Ünaldı, TRT Yeni Medya Yayın Yönetmeni Mehmet Bilal Çolak, ZTV Yapım Sorumlusu Esra Öksüz, Milliyet ve Güneş Gazetesi yazarı Sezin Sivri gibi isimler konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof.Dr.Yusuf Devran, yeni medya teknolojilerinin sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da ve Amerika’da da insanları etkilediğinden bahsetti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin de bu konuda yeni iletişim teknolojilerini ve medya sektörünü sıkı sıkıya takip ettiğini sözlerine ekleyen Devran, üniversite içinde kullanılan teknolojileri ve yapılan müfredat değişikliklerini anlattı.

Konuşmacılardan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Sefa Sütçü, sosyal medya ve yeni iletişim teknolojileri kullanımını istatistiki veriler ışığında değerlendirdikten sonra, sosyal medyanın eğitim, reklam ve siyaset ile olan ilişkilerine değindi. ‘Sosyal medya neyi görmek ve öğrenmek isterseniz onu gösterir’ şeklinde konuşan Sütçü, asıl özgürlüğün bilgiye ulaşmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Haber7 internet portalının Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan, 10 senedir varlığını sürdüren haber7.com’un, kuruluş gününden itibaren kat ettiği gelişmelerden söz etti. Günlük bir milyon kişinin ziyaret ettiği portalın teknolojik gelişmelerin hızına yetişerek diğer önemli haber portallarına rakip olduğunu söyledi.

Dijital medyanın kendilerini birkaç adım öne taşıdığını ifade eden Erdoğan, hedeflerinin haberi en hızlı şekilde insanlara ulaştırmak olduğunu vurguladı.

İnternet stratejisti ve aynı zamanda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Atıf Ünaldı, internetle üniversitede tanıştığını ve interneti halka tanıtırken yaşadıkları zorlukları anlattı. Gazetelerin gelişen iletişim teknolojileri karşısında kendilerini yanlış yerde konumlandırdıklarını belirten Ünaldı, gazetelerde yoruma haberden daha fazla önem verilmesi gerektiğini ‘‘Gazetelerin internet haberciliği karşısında haber yarışı yapmaktansa köşe yazılarıyla yarış yapmaları, yani yorumu ön plana çıkartmaları gerekiyor. Haber çok hızlı gelişebilir ama yorum hızlı gelişemez” sözleriyle ifade etti.

İnternet haberciliği ve geleneksel gazeteciliğin birbirini sürekli beslediğini söyleyen Milliyet ve Güneş Gazetesi yazarı Sezin Sivri, “Yazılı basın internet medyasından kendine pay çıkartıyor” ifadelerini kullandı. İnsanların yanlış eğitim nedeniyle kendi beceri ve yeteneklerini keşfedemediklerini ve sosyal medya sayesinde bu durumun biraz daha düzeltilebileceğini ifade eden Sivri, İngiltere ve Hindistan’da örnek olarak farklı eğitim sistemlerin olduğunu ve bunun yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

TRT’de Yeni Medya Yayın Yönetmenliği yapan Mehmet Bilal Çolak, “Hızlı gelişen sosyal medyayla daha fazla ne yapabileceğimizi düşünerek internet koordinatörlüğünü kurduk, İnternet hızlandıkça kaliteyi üste çıkarıyoruz” İfadelerini kullanarak sosyal medyanın TRT için olan öneminden bahsetti.

Eğitimi her kesime ulaştırmayı amaçlayarak televizyonda eğitim vermeye başlayan ZTV’nin kuruluş aşamasını anlatan Esra Öksüz, talebin artmasıyla birlikte ZTV’nin ilkokul, lise ve üniversite derslerinden KPSS’ye kadar pek çok eğitim programı vermeye başladığını belirtti.

Öksüz, bu yöntemle eğitimde zaman ve mekân kavramlarını kaldırmayı ve eğitimi daha eğlenceli kılmayı hedeflediklerini söyledi.

Kaynak: İHA