Behçet Hastalığı Belirtilerine Dikkat

Meltem Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Avni Bakkal, her 300 kişiden birinde görülen Behçet hastalığının, belirtileriyle beraber hemen tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Behçet Hastalığı Belirtilerine Dikkat
Cildiye Uzmanı Dr. Avni Bakkal, ağız içinde çıkan yaralar (aft) bu hastalığın habercisi niteliğinde olduğunu belirtti.

Yine genital yaralar, erkek çocuklarda skrotumda, nadir olarak da penis de görüldüğünü belirten Cildiye Uzmanı Dr. Avni Bakkal, “Yetişkinlerde bunlar iz bırakarak geçer. Kız çocuklarda ise genel olarak dış genital organlar etkilenir. Sivilce şeklinde ortaya çıkan bu yaralar yine iyileştiğinde iz bırakır. Gözdeki damarlarda iltihaplanma olur. Bulanık görme, kanlanma hatta görme kaybına kadar gidebilir. Deride oluşan yaralar da diğer bir belirtisidir. Yüzde olabileceği gibi kasık bölgesinde, sırtta etrafı kırmızı iltihaplı biçimdedir. Bacaklarda görünenler daha koyu renktedir ve iyileşince bile iz bırakırlar. Eklemlerde ağrıya sebep olurken diz, el, ayak bileğinde şişlik görülür. Damarlarda iltihaplar oluşur. Eğer bu beyin damarlarındaysa çok şiddetli baş ağrıları görülür. Böbrek ve akciğerlerde iltihaplanmalar sonucunda ciddi sağlık problemleri meydana gelir.”

BEHÇET HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR, NEDENLERİ NEDİR?

Bakkal, bu hastalık çocuklarda görülebildiği gibi sıklıkla 20-40 yaş arasındaki insanlarda görüldüğünü belirterek, “Akdeniz ülkelerinde genel olarak yaygın bir hastalıktır. Her ne kadar net sebebi bilinmese de bazı mikrop ve kalıtsal faktörlerin hastalık sürecini tetiklediğini belirtmektedir. Erkeklerde görülme sıklığının kadınlara göre daha fazladır. Bazı genleri taşımanın bu hastalığa karşı eğilimi arttırdığı düşünülmektedir. Her ne kadar kesinleşmemiş olsa da ağız içine yerleşen mikrop ve virüslerin bu hastalıkta etkin olduğu düşünülmektedir. Pek çok merkez bu hastalığın nedenleri üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.”
BEHÇET HASTALIĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Cildiye Uzmanı Dr. Avni Bakkal, Behçet hastalığı her 300 kişiden birinde görülen, ortaya çıkma sebebi tam olarak bilinmeyen damar iltihabı olduğunu belirterek, “1937 yılında Hulusi Behçet tarafından tanımlanmış olan bu hastalık vücudun belirli kısımlarında iltihaplanma olarak kendini belli eden kesin bir tedavisi bulunmayan bir hastalıktır. Bağışıklık sistemiyle doğrudan alakalı olan bu hastalık, ağız ve kasık bölgesinde çıkan yaralar, göz, kalp, beyin damarlarında kendini tekrar eden iltihaplanmalar şeklinde görülür. Bulaşıcı olmayan bu hastalığın tam olarak tedavisi bulunamadıysa da hastanın şikayetlerini azaltacak çözümler mevcuttur.”
Kaynak: İHA