Haşereyle Mücadelede "Ceza Yerine Eğitim" Veriliyor

Afyonkarahisar - Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hayvansal atıklarını açık alanlara döken tesis işletmecilerine ceza yerine eğitim veriliyor.

Özellikle kanatlı hayvan besiciliğinin yoğun olarak yapıldığı Afyonkarahisar'da açık alanlara dökülen sinek ve haşerelerin çoğalmasına neden olan hayvansal atıkların bertaraf edilmesi için gübreyle mücadele eğitimi gerçekleştiriliyor. Program kapsamında 6 ayda 100 ton kireç ve bin kamyon toprak kullanıldı.

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez geliştirdikleri "insan sağlığının korunması ve temiz bir Afyonkarahisar için sinek ve haşerelerle mücadele" programı kapsamında 6 aydır hayvansal atıkların bertaraf edilmesi için mücadele ettiklerini söyledi.

Kurum ve kuruluş, hayvan besiciliği yapan işletmelerle işbirliği içerisinde sinek ve haşerelerin insan sağlığına olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için çalıştıklarını ifade eden Akgün, şöyle konuştu:

"Gübrelerin gelişi güzel açık alanlara dökülmesini önlemek ve çevre üzerine olumsuz etkilerinin ortadan kaldırmak, çevreyi kirleten ve tehdit oluşturan haşerelerin üremelerinde engel olak için bu programı uygulamaya koyduk. Program kapsamında, gübreleri açık alanlara döken firmalar sızdırmaz gübre çukurları yapıyor. Sonrasında üzerinin brandayla örtülmesini, gübrelerin döküldüğü tarlaların bir an önce sürülerek toprakla karışımını sağlıyorlar. Hayvan gübrelerinin köy ve beldelerle belli bir yerde sızdırmaz zemin üzerinde toplanması ve üzerinin toprakla örtülmek suretiyle gübrenin kalitesinde kayıp olmadan uzun süre saklanması için çalışmalar yaptırıyoruz."

-"Çalışmalar tamamlanınca kötü koku ve sinek olmayacak"-

Akgün, 3 yıl içinde çalışmaların tamamlanmasıyla, Afyonkarahisar'ın kötü koku ve sineklerden arınmış bir şehir haline geleceğini söyledi.

Çalışmayı Antalya'da düzenlenecek "Halk Sağlığı Kongresi"nde ulusal ve uluslararası bildiri haline getireceklerini belirten Akgün, şunları kaydetti:

"Bu çalışmayı sunum olarak orada anlatacağız. Afyonkarahisar'ın deneyimlerini Türkiye ve dünya ile paylaşacağız. Türkiye'de ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor. Bu çalışma bir çok kurumumuzun desteğiyle yapılıyor. Biz burada koordinasyonu sağlıyoruz ve rapor hazırlıyoruz. Çünkü sağlığın korunması yönü bizi ilgilendiriyor. Bu önemli bir çevre ve sağlık problemi. İleride de sağlık problemi olmaması için biz bu çalışmanın altyapısını hazırladık. Açık alanlara hayvansal atıkları döken firmalara ceza kesmek yerine gübrelerin bertaraf edilmesi ve saklanması yöntemlerini anlatıyoruz. Firmalara eğitimler vererek çevreye verilen zararın azaltılmasını sağlıyoruz. Bu sayede sinek ve haşerelerin üremesini önlüyoruz. Şu anda geçen yıl yaşanan sinek sorunu yok. İnşallah bu çalışmamız tamamlandığında bir daha bu sorunu yaşamayacağız. Mücadeleler kapsamında 6 aylık sürede 100 ton kireç, bin tondan fazla toprak kullanıldı. Afyonkarahisar'ın kötü koku ve sinekle hatırlanmasını istemiyoruz."

Kaynak: AA