Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özaslan

Muğla - Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Milas’taki tarihi Beçin Kalesi’nde incelemelerde bulundu.

Beçin Kalesi'ni gezen ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’tan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Özaslan, Beçin Kalesi’nin sadece Muğla değil, Anadolu coğrafyasında da en fazla özen gösterilen alanlardan olduğunu belirtti.

Kalede hem müze hem de üniversiteler nezaretinde çalışma yapıldığını anlatan Özaslan, kalenin Anadolu coğrafyasında beylikler ve daha sonraki dönemler içerisindeki yapıları itibarıyla özellik gösteren bir alan olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Pektaş'ın başkanlığında devam eden kazı çalışmalarında korunması gereken alanlarla ilgili çalışmaya öncelik verileceğini dile getiren Özaslan, "Özellikle ziyaret güzergahı içerisinde can güvenliği açısından tedbir alınması gereken alanlar var. Bunları gördük. Bu konuda çalışmalar yoğunlaşacak. Beçin Kalesi, bu çalışmalar tamamlandığında Muğla’da önemli bir turistik ziyaret merkezi haline gelecek" dedi.

Muğla'nın 190'ı aşkın ören yeri ve ve antik şehriyle Türkiye'nin en fazla tarihi sit alanına sahip ilk beş ilinden biri olduğuna dikkati çeken Özaslan, bu açıdan bölgenin turizm açısından son derece önemli olduğunu, Muğla'yı kültür turizmi açısından çekim merkezi haline getirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Özaslan, Anadolu coğrafyasının dünyada, arkeolojik kazıların en yoğun yapıldığı bölge olması dolayısıyla takip edilen bir yer olduğunu vurgulayarak, "Türkiye genelinde 160’ı aşkın kazının 40 civarındaki bölümü yabancı, 120'si de Türk bilim insanları ve müzelerimiz tarafından yapılıyor. Bakanlığımız geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi kazılara destek ve ilgisini sürdürecek. Daha çok keşfedilecek yerler var ama toprak altından çıkardıklarımızı bilim dünyasının hizmetine sunmak kadar koruma konusuna da önem vermek gerektiğini hep söylüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA