Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang Berlin'de

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang, Suriye’deki durumun karmaşık ve ciddi olduğunu söyledi.

Li, Almanya ziyareti kapsamında Başbakan Angela Merkel ile başkent Berlin'de bir araya geldi.

Merkel tarafından başbakanlıkta askeri törenle karşılanan Li, mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısına katıldı.

Li, Suriye ile ilgili bir soru üzerine, Çin’in Suriye’de siyasi çözümden yana olduğunu belirterek, Suriye hükümetine ve Suriye muhalefetine, çatışmayı diyalog yoluyla çözmeleri çağrısında bulundu.

‘’Suriye’deki durumun çok karmaşık ve ciddi olduğunu gözlemliyoruz’’ diyen Li, bu ülkedeki durumun endişe verici olduğunu kaydetti.

Uluslararası toplumun sorunun çözümü için aktif ve yapıcı bir rol alması gerektiğini vurgulayan Li, Çin’in Suriye’de tüm tarafların kabul edeceği olası siyasi çözümlere açık olduğunu belirtti.

Ortadoğu’da savaş istemediklerini ifade eden Li, şu sıralarda bir uluslararası Suriye konferansının hazırlandığını hatırlattı.

Almanya ve Avrupa ile ticari ilişkilere de değinen Li, Çin’in iyi ilişkiler içinde olmayı ve kapsamlı işbirliğinden yana olduğunu ifade etti.

Avrupa’nın mali sorunları çözmesini ümit ettiğini ve istikralı avro para biriminin önemli olduğunu vurgulayan Li, bunun sadece Avrupa için değil, Çin ve tüm dünyadaki ekonomik gelişme için de iyi olacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun güneş panelleri ile ilgili Çin mallarına getirmeyi planladığı ek vergiler konusunda da Li, bunun sadece ülkesindeki sanayiciler ve tüketicileri değil, AB’yi de etkileyeceği uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel d, Çin ile AB arasındaki güneş panelleriyle ilgili anlaşmazlığın hızlı bir şekilde çözülmesinden yana olduğunu bildirdi.

Bu konuda AB ile Çin arasında kapsamlı görüşmelerin yapılması için Almanya’nın çaba sarf edeceğini dile getiren Merkel, Almanya’nın görüşmelerde ilerleme sağlanması için elinden geleni yapacağını Çin ile ekonomik, siyasi ve kültürel alanda ilişkileri derinleştirmek istediklerini dile getirdi..

Basın toplantısı öncesinde iki ülke ve iki ülkenin şirketleri arasında bazı anlaşmalar imzalandı.

Li, yarın Almanya'daki tamaslarını sürdürecek.

Kaynak: AA