Gelişmiş Ülkelerde Alkol Tüketiminde Kısıtlamalar Uygulanıyor

Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen alkollü içkilerin üretim ve satışıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi tartışmalara sebep oldu.

Fakat dünyanın en gelişmiş ülkelerinde, alkol tüketimi konusunda çok daha katı yasaklar uygulanıyor. Bazı ülkelerdeki alkol satışlarıyla ilgili uygulanan yasaklar şunlar:

"ABD’DE ALKOLE İLK KISITLAMA 1933’TE GETİRİLDİ
Özgürlükler ülkesi olarak bilinen, dünyanın süper gücü Amerika Birleşik Devletleri alkol satışına ilk yaş sınırını 1933 yılında koydu. Ülkede yasalar eyaletlere göre farklılık gösteriyor olsa da, 1984 yılında çıkarılan bir yasayla tüm ülkede alkol satışının 21 yaşından küçüklere yapılması yasaklanmış. Alkollü içecek ya da likörlü içecek alımı esnasında fotoğraflı bir kimlik gösterilmesi zorunlu ve bu kontroller alkol satıcısı tarafından son derece sıkı olarak uygulanıyor. Bunun yanında ABD’de sokakta içki şişesi taşımak ve içki içmek yasak.

RUSYA ALKOL TÜKETİMİNDE ÇOK KATI
Rusya kendine has içkisi olan votkayla tüm dünyada tanınmış bir ülke. Geçmişte komünist sistemle yönetilen Rusya alkol tüketimi konusunda oldukça hassas davranıyor, öyle ki Rusya’da sokakta alkol tüketimi yasak. 18 yaşından küçüklere alkol satışının yapılmadığı Rusya’da, gece 22.00’den sabah 07.00’ye kadar marketlerde alkol satışı engellendi. Tüm bu önlemlere rağmen Rusya'da yılda 40 bin kişi alkol zehirlenmesinden ölüyor. Alkole başlama yaşı ise 14’e kadar düşmüş durumda ve Rusların yüzde 76’sı düzenli alkol kullanıyor.

İNGİLTERE’DE ALKOLE BAĞLI ÖLÜMLER KATLANARAK ARTIYOR
İngiltere alkol tüketiminde vatandaşlarına diğer büyük ülkelere nazaran daha ılımlı yaklaşıyor. Ülkede 5 ve 17 yaş arasındaki çocukların, velilerinin gözetiminde evde içki içmesi serbestken, marketten alkol satın almak için 18 yaş şartı aranıyor. Ülkede artan alkol tüketimi sonucu yaşanan ölümlerde son 20 yılda iki kat artış yaşandı.

İTALYA, ALKOL REKLAMLARINI KISITLADI
İtalya'da çocuklara ve genç yetişkinlere yönelik televizyon programlarında alkol reklamları yayınlanamıyor. Ülkede alkollü içki reklamları öğleden sonra 14.00 ila 19.00 saatleri arası gösterilemiyor. İhlal durumunda 2 bin 500 ile 10 bin euro arası para cezaları veriliyor".
Kaynak: İHA