Manavgat’ta 'Çevresel Sürdürülebilirlik Sempozyumu' Yapıldı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Sorgun Titreyengöl’de bulunan Seven Seas İmperial Hotel’de "Çevresel Sürdürülebilirlik Sempozyumu" yapıldı.

Manavgat’ta 'Çevresel Sürdürülebilirlik Sempozyumu' Yapıldı
Sempozyuma Evrenseki Belediye Başkanı ve Manavgat Çevre Koruma Turizm Alt Yapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (MATAB) Başkanı Recep Barut, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akın, Akdeniz Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, TEMA Antalya Şube Başkanı Şenay Malbora ve ARÜV Çevre Genel Müdürü Cem Arüv katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Suntopia Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Süreyya Yenibakır, TUİ grubu olarak çevreye her zaman önem verdiklerini ifade ederek, bundan sonrada çevreyle ilgili olan bütün etkinlikleri destekleyeceklerini ifade etti.

TEMA Antalya Şube Başkanı Şenay Malbora ise, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. TEMA’nın Türkiye genelinde 68 ilde 470 bin gönüllüyle çalışmalarını devam ettirdiğini kaydeden Malbora, "TEMA olarak toplumda herkesin toprak ve ekolojik okuryazar olmasını istiyoruz. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ile bir çalışma başlattık. Üçü Manavgat’tan olmak üzere Antalya’dan 5 öğretmen yaz aylarında toprak ve ekoloji kurslarımıza katılarak, okullarda bu konuda eğitim verecek" dedi.

Malbora konuşmasının ardından 2014 yılında TEMA’nın hedefleri konulu bir sunum yaptı

AÜ Öğretim Üyesi Prof Dr. Tuncay Neyişçi ise çevrenin korunması için öncelikle insanın kendi değer yargılarını, düşüncelerini ve fikirlerini değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında pet şişe ve cam şişe kullanımı konusunda örnek veren Prof.Dr.Neyişçi, pet şişenin petrol türevi bir madde olduğunu ve doğada bozulmasının yüzyıllar sürdüğünü belirterek, "Burada asıl belirleyici olan insanın nasıl davrandığıdır. Çevre sorunlarında asıl sorumluluk insana aittir" dedi.

Türkiye’de enerji kaynaklarıyla ilgili bir çok çalışma olduğunu ve son dönemde rüzgar enerjisi, güneş enerjisi konularının ön plana çıktığını ifade eden Prof.Dr. Neyişçi, "İleride, bundan 20 sene sonra dünyada güneş paneli ve rüzgar gülü tarlalarının oluşturduğu devasa kirlilikler oluşacak" diye konuştu.

Bu konuda enerji ormanları oluşturulabileceğini kaydeden Prof.Dr. Neyişçi, "Çevre, turizm sektörü için ekmek kapısıdır. Ayrıca otellerde tatil yapan insanların gelir seviyeleri yüksek ve duyarlılıkları olan insanlardır. İşte bundan dolayı turizmciler duble çevreci olmalıdır" ifadelerini kullandı.

MATAB ve Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut ise sürdürülebilir bir turizm için, sürdürülebilir bir çevre politikasının olması gerektiğini ifade etti.

Antalya’da tarihi yerleşimlerin 2 bin yıl önce başladığını ifade eden Barut, "Bu dönemde yapılan şehirler altyapı sorununu çözmüş, kanalizasyon sistemi mükemmel olan şehirler. Bugünse, bütün teknolojik gelişmeye rağmen hala kanalizasyonu olmayan beldeler ve köyler var" dedi.

MATAB olarak son 3 yılda 140 kilometrelik altyapı ve kanalizasyon yatırımı yaptıklarını belirten Barut, çalışır durumda bulunan 3 tane biyolojik arıtma tesiss olmasına karşın sürekli büyümeden dolayı artıma konusunda adeta bıçak sırtında gittiklerini ifade etti.

2012 yılı bütçelerinin 19 milyon 800 bin TL olduğunu belirten Barut, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da altyapı için büyük destekler aldıklarını kaydetti.

Barut çöp toplamada yaşadıkları en büyük sorunun ayrıştırma olduğunu belirterek, bu konuda özellikle öğrencilere yönelik tesisler yaptıklarını kaydetti.

Barut, çöp toplama tesislerinin olduğu alanda kurulan bir sistemle 5 bin konutun enerji ihtiyacının karşılanacağını, sistemin Haziran ayında devreye alınacağını belirtti.

Sempozyumda Cem Arüv ve Mehmet Akın da çevreyle ilgili mevzuat ve yönetmelikler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Kaynak: İHA