Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin en ağır ve büyük ekipmanının montajı tamamlandı

Tüpraş'ın "tek kalemde yaptığı en büyük yatırımı" olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin en ağır ve büyük ekipmanının montajı tamamlandı.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde 14 Kasım 2011 tarihinde yapımına başlanan Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin en ağır ve büyük ekipman montajının başarıyla tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada, Japonya'da tek parça olarak üretildikten sonra İzmit Derince Limanı'na daha sonra da yüzer duba ile Tüpraş İzmit Rafinerisi B Bölgesi'ndeki rıhtıma nakledilen 918 ton ağırlığındaki reaktörün uzunluğunun 35, çapının da 8 metre olduğu kaydedildi.

Rıhtım sahasından montaj alanına 320 tekerlekli tırla taşınan reaktörün, ülkede nakliyesi ve montajı tek parça olarak yapılan en ağır ekipman olduğuna dikkat çekilen açıklamada, reaktörün montajında da bu ağırlığı kaldıracak kapasiteye sahip bin 500 ve 900 ton ağırlığında vinçlerin kullanıldığı bildirildi.

Açıklamada, Tüpraş'ın tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olan ve 2,4 milyar dolar değerindeki Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde 550 günlük çalışma süresinin geride kaldığına işaret edilerek, söz konusu projede, mühendislikte yüzde 93, satın almada yüzde 80, inşaatta ise yüzde 38 ilerleme sağlandığı ifade edildi.

-"Projede, yaklaşık 7 bin kişi çalışıyor"-

Açıklamada, proje kapsamında halen yaklaşık 7 bin kişinin çalıştığına vurgu yapılarak, şöyle denildi:

"Kasım 2014'te devreye alınmasıyla ülkemize yılda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında katma değer sağlayarak, cari açığı aynı seviyede düşürecek olan projede, 2013 Mart sonu itibariyle genel olarak yüzde 66 düzeyinde tamamlanma sağlandı ve 1 milyar 550 milyon dolar harcama yapıldı."

Açıklamada, projenin tamamlanması halinde yaklaşık 4,2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek, 3,5 milyon ton "Euro 5" standardında değerli beyaz ürün, 600 bin ton petrokok ile 100 bin ton kükürt üretileceği vurgulandı.

Muhabir: Şahin Oktay

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA