Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin Afrika'daki varlığının bölge ülkeleri için "bir şans" olduğunu belirtti.

Mali Donörler Konferansı'nda Türkiye'ye temsil eden Bakan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malili polislerin eğitimi dahil Türkiye'nin birçok alanda bu ülkeye vermeye devam ettiği desteğe ilaveten, 2 milyon dolara kadar kalkınma yardımı taahhüt ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin Afrika ile ilişkisinin farklı bir tabiata sahip olduğunu, ilişkilerin iki tarafın da kazanması esasına dayandığını ifade eden Bakan Yılmaz, "Bu tür konferanslarda gördüğümüz ülkelerin birçoğu maalesef Afrika'nın bugünkü durumundan sorumlular. Türkiye olarak bizim böyle bir tarihi yükümüz, kamburumuz çok şükür yok, sömürgeci bir geçmişimiz yok" dedi.

Bakan Yılmaz, "Afrika ülkelerinde Türkiye çok hüsnükabul görüyor. Türkiye'nin oradaki varlığı o ülkeler için de bir şans. Çünkü geçmişte o ülkelerde rekabetin olmadığı, sadece belli tekellerin olduğu dönemlerde çok yüksek fiyatlarla işler yapıldı. Ama Türkiye'nin gittiği ülkede aynı zamanda rekabet oluyor, çok daha iyi alternatifler oluşuyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Afrika'daki varlığının ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi açısından da önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, "Son 10 yılda bunu yapmasaydık, sadece Avrupa pazarına bağımlı kalsaydık küresel kriz bizi çok daha fazla etkileyecekti. İhracatımızı çeşitlendirdiğimiz için, Afrika'ya, Latin Amerika'ya, Ortadoğu'ya ve Asya'ya ihracatımızı artırdığımız için gelişmiş ülkelerdeki krizden nispeten daha az etkilendik" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin önemli bir bölümü Afrika ülkelerine olmak üzere geçen yıl toplam 2,5 milyar dolar resmi dış yardım yaptığını belirten Yılmaz, "Türkiye, alan el olmaktan çıkıp veren el konumuna geldi" dedi.

Cevdet Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu yardımlar, bereketli yardımlar. Bunlar bir tarafıyla insani yardımlar, bir yönüyle de Türkiye'ye yeni kapılar açan yardımlar. Bu yardımlar sayesinde Türkiye'nin bütün dünyada yeni ilişki biçimleri geliştirdiğini, iş dünyamıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza yeni kapılar açıldığını görüyoruz. Bu yardımlar sayesinde Türkiye'ye gelip okuyan öğrencilerin yeni köprüler oluşturulmasına katkıda bulunduğunu görüyoruz. Yaptığımız yardımlar o ülkelerin hafızasında Türkiye ile ilgili çok farklı bir imaj oluşturuyor. İnsana yaptığımız yatırımlar uzun vadede misliyle geri dönüyor."

Öte yandan, Avrupa Birliği ve Fransa'nın öncülüğünde düzenlenen Mali Donörler Konferansı'nda, katılımcı yüzden fazla ülke ve uluslararası kurumdan, Mali'ye 3,25 milyar avro yardım sözü verildi.

Muhabir: Duygu Özbay / Feyzullah Yarımbaş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA