Yüksek Mahkeme, Pakistan'ın Eski Lideri Müşerref'i İfade Vermek Üzere Mahkemeye Çağırdı

4,5 yıllık sürgünden sonra seçimlere katılmak için ülkesine dönen eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i "vatana ihanet" suçlamasıyla Yüksek Mahkeme'ye çağrıldı.

Pakistan Yüksek Mahkemesi, hakkında verilen şikayet dilekçelerini görüşmek üzere Müşerref'i yarın duruşmaya çağırdı. Müşerref ile Müşerref döneminde görev yapan ve Müşerref'ten şikayetçi olan bazı bürokratların da mahkemede olması istendi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Muhammed İftihar Çödri ile bir yüksek yargıçtan oluşan mahkemeye ifadeye çağrılan Müşerref'in duruşmaya gelmemesi durumunda polis zoruyla getirileceği bildirildi.

Müşerref, 2007'de ülkede olağanüstü hal ilan ettiği dönemde anayasayı askıya alması nedeniyle "vatana ihanet'' ile suçlanıyor.

Eski başbakanlardan Benazir Butto'nun öldürülmesinde ihmali, Beluc politikacı Akbar Bugti'nin güvenlik güçlerince öldürülmesi ve Taliban örgütünün İslamabad'daki merkezi Lal Camisi'ne baskın nedeniyle hakkında çok sayıda dava açılan Müşerref'in ülke dışına çıkış yasağı bulunuyor.

1999'da askeri darbeyle iktidarı ele geçiren Pakistan'ın eski lideri, 2008'de muhalefetin baskılarına dayanamayarak görevini bırakarak ülke dışına çıkmak zorunda kalmıştı.

İngiltere ve Dubai'de sürgün hayatı yaşayan Müşerref, 11 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlere katılmak amacıyla 24 Mart'ta Pakistan'a dönmüştü.

Muhabir: Erkan Yiğitsözlü

Yayıncı: Eyüphan Kılıç
Kaynak: AA