Kırıkkale Valiliği, Yemekhanesinde Ekmek İsrafını Önlemek İçin Çalışma Başlattı

Kırıkkale Valiliği, Toprak Mahsulleri ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Valilik Yemekhanesi’nde ‘Ekmeğini İsraf Etme’ konulu toplantı düzenlendi.

Kırıkkale Valiliği, Yemekhanesinde Ekmek İsrafını Önlemek İçin Çalışma Başlattı
Toplantıda ekmeğin israf edilmemesi gerektiğine vurgu yapıldı. Yemekhanede, beyaz ekmek yerine, kara ekmek kullanılmaya başlanırken, memurların isteğine göre, ekmekler alınıp, dilimlenecek. Ekmek israfının önlenmesi konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO)öncü kuruluş olacağını belirten Vali Ali Kolat, dünyada insan nüfusu artarken ekilebilir alanların azaldığını söyledi.

Ekmeğin israf edilmemesi gerektiğinin altını çizen Kolat, “TMO Genel Müdürlüğü tarafından ekmek israfına ilişkin çok kapsamlı araştırma sonunda; bir günde üretilen 101 milyon ekmeğin 6 milyon adedi çöpe atılmaktadır. Çöpe atılan ekmeğin parasal değeri de 1.5 milyar liradır. Kayba uğrayan bu parayla 500 kilometre yol, 500 adet okul, 80 adet hastane yapılabilmektedir.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Muharrem Belen ise “Ülkemizde kişi başı yaklaşık olarak 400-450 gram ekmek tüketilmektedir. Günlük tüketilen enerjinin yüzde 45’i, proteinin de yüzde 47’si ekmekten sağlanmaktadır. Tam tahıl ekmeğinin içinde posa, E vitamin, selenyum, demir, magnezyum ve B grubu vitaminlerden B1, B6 ile niasin bulunmaktadır. Beyaz ekmeğin ununun imalatı esnasında buğdayın kepek ve endospermi soyulduğu B grubu vitaminler ile bazı mineraller kayba uğramakta olduğundan beyaz ekmek tam besleyici olmamaktadır. Ekmek israfının önlenmesi için ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, gün içinde tüketilemeyen ekmeğin buzdolabında veya derin dondurucuda poşet içinde saklanması ve ekmeğin dilimlenerek tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Ekmek israfının önlenmesi için neler yapılması gerektiğine de değinen Belen, “Önce hanelerin evlerine alacağı ekmeği iyi belirlemesi gerekiyor. Bunu belirlemek için öğünlerde yenilen yemekleri önceden bilmek ve kaç kişiye yönelik yapıldığını bilmek yeterlidir. Eğer ekmek fazla alınmış veya aynı gün tüketmeyecek isek, poşetli ekmek kullanılmalıdır. Mümkün olduğunca küçük boyutlu ekmekler almalıyız. Fırınlarda ise satabileceğimiz kadar ekmek üretimi yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, 2012 yılında il sınırları içinde bulunan kayıtlı 77 adet ekmek fırınının tamamında denetimlerin yapıldığını kaydetti.