Adaylardan Dps'nin Adayı Mevcut Cumhurbaşkanı Vuyanoviç, Seçimleri Kazandığını İlan Etti

Karadağ'ın mevcut cumhurbaşkanı ve Sosyalist Demokrat Parti adayı Filip Vuyanoviç, ülkede bağımsızlıktan bu yana ikinci kez yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını açıkladı.

Vuyanoviç, partisinin başkent Podgoritsa'daki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kullanılan oyların tamamının sayıldığını, kendisinin yüzde 51,3 oy alarak seçimlerin galibi olduğunu söyledi.

Demokratik Cephe'nin adayı Miograd Lekiç'in ise yüzde 48,7 oy aldığını bildiren Vuyanoviç, "Kampanya esnasında bana destek veren iş arkadaşlarım, ailem ve beni destekleyen Karadağ vatandaşlarına teşekkür etmek istiyorum. Karadağ'ın AB'ye üye olması ve ekonomik gelişimin devam etmesine yönelik yürüttüğümüz politikaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

Ülke genelinde seçime katılımın yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirten Vuyanoviç, seçime ilişkin kesin sonuçların Devlet Seçim Komisyonu tarafından açıklanacağını kaydetti.

Seçimde, mevcut cumhurbaşkanı Sosyalist Demokrat Parti adayı Filip Vuyanoviç ile muhalefetteki Demokratik Cephe'nin lideri Miograd Lekiç yarıştı.

Sırbistan'dan 2006'da ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ'da 625 bin kişi yaşıyor.

-Filip Vuyanoviç-

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da doğan Filip Vuyanoviç , Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Karadağ ve Sırbistan'dan müteşekkil Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin oluşturulmasının ardından Karadağ Federal Cumhurbaşkanı Momir Bulatoviç'in daveti üzerine 1993 yılında Sosyalist Demokratik Partisi'ne katıldı.

Vuyanoviç, 1996-1998 yıllarında eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç hükümetinde Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Sırbistan'la devlet birliği içinde olduğu dönemi kapsayan 2003 yılından bu yana Karadağ'ın cumhurbaşkanı olarak görev yapan Vuyanoviç, Karadağ'da bağımsızlığın ilanından sonra 6 Nisan 2008 tarihinde yapılan ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle çıktı.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan
Kaynak: AA