Aydın Valiliği'nden Jeotermal Açıklaması

Aydın Valisi Kerem Al, Aydın İl Özel İdaresi tarafından satın alınan 3 jeotermal bölgeden birinin mülkiyetinin halen kendilerinde olduğunu bildirdi.

Aydın Valisi Kerem Al, yaptığı yazılı açıklamada, Aydın İl Özel İdaresi'nin MTA Genel Müdürlüğü tarafından 17 Ağustos 2011 tarihinde yapılan ihaleyle satın aldığı üç jeotermal sahadan ikisini sattığını, Çiftlik jeotermal sahasının ise il özel idaresinin bünyesinde kaldığını belirtti.

Çiftlik sahasının merkeze yakın olması nedeniyle konut ısıtılması ve soğutulması önceliğiyle değerlendirildiğini kaydeden Al, açıklamasında şu ifadelere verdi:

''Alanın toprak gazı ölçümü ve jeokimyasal etüt çalışması yapılmış, sondaj aşamasına gelinmiştir. Ancak yürürlüğe giren 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun kapsamında İl Özel İdarelerinin tasfiye edilmesi sürecine girilmekle bu sahaların işletilmesi ve değerlendirilmesine ilişkin olarak uzun vadeli programlar yapma imkanı ortadan kalkmıştır.''

Al, çiftlik sahasında öncelikli amacın kent ısıtması olduğunu belirterek, ''Bilindiği üzere jeotermal sahalarda her aşamada yatırım maliyeti oldukça yüksektir. Özellikle elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların maliyeti, Özel İdare ve belediye gibi sınırlı bütçeleri olan kurumların altından kalkmasını zorlayan boyutlardadır. Bu yüzden şehir ısıtılması önceliğinde, merkez Çiftlik ve diğer sahalarda elektrik üretim santrallerinin kurulmasına da imkan vermek durumundayız'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Suat Deniz / Ali Korkmaz

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA