İmam Hatip Liseleri Arası 4. Arapça Bilgi Yarışması Bölge Finali

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün 'İmam Hatip Liseleri Arası 4. Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışması' Doğu Anadolu bölge finali Kars’ta gerçekleştirildi.4 dalda birinciler Konya’da düzenlenecek Türkiye finallerine gitmeye hak kazandı.

Kars Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen yarışmalara Ardahan, Ağrı, Bayburt, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Muş, Iğdır ve Kars’tan 19 imam hatip lisesinden öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından açılış konuşmasını yapan Kars İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, finallere gelme başarısı gösteren öğrencilere ve öğretmenleri tebrik etti. Alkış, "‘Allah katında ruh taşıyan herkes Ebu’l Hasan’ın sofrasından yeme hakkı vardır. Bu sofrada herkes yer ama hiç kimseye inancı sorulmaz.’ diyen ve Mevlana’nın ‘Ben her ne söyledimse Ebu’l Hasan’dan aldıklarımı söyledim’ dediği evliyaların piri Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri'nin beldesi serhat şehir Kars'a hoş geldiniz.” dedi.

Arapça bilgi ve etkinlik yarışmalarının öğrencilere büyük faydası olduğuna değinen Kars Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Emin Bayrambey ise UNESCO tarafından Arapça’nın dünyada 6. resmi dil olarak kabul edildiğini, 22 ülkenin ve 420 milyon insanın dilinin Arapça olduğunu söyledi.

Buna, Müslüman ülkeler de katıldığı zaman, dünya nüfusunun yaklaşık 1 milyar kadarının Arapça konuştuğunu da hatırlatan Bayrambey, “Bu bilgiler gösteriyor ki Arapça önemli bir dildir. Öğrencilerimiz, bu dili öğrenmenin yanında bu ve benzer yarışmalarla da bilgilerini ölçmektedirler.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan Arapça Bilgi Yarışması'nda 1. Ağrı Anadolu İmam Hatip Lisesi, Arapça Şiir Yarışması'nda 1. Erzurum Palandöken İmam Hatip Lisesi, Arapça Hitabet Yarışması'nda Gümüşhane Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Arapça Musiki Yarışması'nda ise 1. Erzurum Merkez İmam Hatip Lisesi oldu. Yarışmalarda 1. olan okullar 17 Mayıs’ta Konya’da düzenlenecek Türkiye finallerine, buradan da dereceye girip uluslararası yarışmaya katılacaklar.