İş Kadınları Derneği Çözüm Sürecine Destek Verdi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, TOBB Kadın Girişimciler Balıkesir İl İcra Kurulu yönetim kurulu üyeleri ve Balıkesir İş Kadınları Derneğini ziyaret etti.

İş Kadınları Derneği Çözüm Sürecine Destek Verdi
Dernek başkanı ve yöneticileriyle bir araya gelen Uğur, son 20 yıl içinde iş dünyasının yaşadığı en büyük devrimin kadınların yoğun bir şekilde iş hayatına atılmaları olduğunu söyledi.

Uğur, "Kadınlar ekonomik özgürlüğünü kazanmıştır" dedi

Otel Basri'de gerçekleşen AK Parti - BAİKAD buluşmasına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, Kadın Kolları Başkanı Mutlu Aydemir ve Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker, Kadın Kolları il ve merkez ilçe yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

Yemekli toplantıda Balıkesir İş Kadınları Derneği (BAİKAD) başkanı Nurbin Tüfekçioğlu, ziyaretten duydukları memnuniyetini dile getirdi. Burada bur konuşma yapan milletvekili Edip Uğur, Türkiye'de çalışan kadın sayısının arttığını söyledi.

Kadınların, karşılaştıkları pek çok soruna rağmen, başarılarıyla iş dünyasında zirveyi zorladıklarını belirten Edip Uğur, "Son 20 yıl içinde iş dünyasının yaşadığı belki de en büyük devrim kadınların çok yoğun bir biçimde iş hayatına atılmalarıdır. Endüstri toplumunda geleneksel anlayış erkek çalışanlardan yanaydı. İçinde bulunduğumuz bilgi toplumunda kadınlar ön plana çıkarak bu anlayışı kırmış bulunuyorlar. Bir başka sebep de iş hayatında ağırlık endüstriden bilgi ve hizmet sektörlerine kaymıştır. Bilgi çağının ortaya çıkardığı yeni mesleklerin pek çoğunu kadınlar ele geçirmiştir. Batı toplumlarına baktığımızda üretim ilişkilerinin cinsiyetçi iş bölümünü dayattığını görüyoruz. Savaş şartları haricinde kadın, toplumsal üretimin dışında tutulmaktadır. Ayrıca ucuz ve vasıfsız iş gücü olarak görülmüştür. Bizim ülkemizin de bu anlayıştan etkilendiğini kabul etmeliyiz. Buna ilaveten eğitimde fırsat eşitliği kadınların aleyhineydi. Toplumsal ön yargılarımız mevcuttu. İstihdam politikaları da maalesef ona göre oluşuyordu. Halbuki kırsal nüfusumuzun fazla olduğu dönemde de kadın çalışıyordu, bir fark çalıştığı alan tarlası bağı, bahçesi, hayvanıydı. Ama çalışan, evine, eşine, çocukların geçimine en büyük katkısı olan yine kadınlarımızdı. O zaman da kadının çalışma alanının ev ve çocuk bakımı ile sınırlı olduğunu söylemek zordur. Kadın hem çocuğuna baktı, hem bağında, bahçesinde çalıştı. Kadınımız şimdi de öncelikle ekonomik nedenlerle, zaman içinde ekonomik özgürlüğünü kazanmıştır. Kadının ev hayatının yükünden kurtulduğunu söylemek çok güç. Bir taraftan evin ve ailenin ağır yükü diğer taraftan sistemin ağır çalışma şartları kadını iki kere zorluğa maruz ve mahkum etmektedir. Bu yüzden kadına emekçinin emekçisi dense yeridir. Kadının üretime katılımının önündeki en büyük engel onun en aziz tarafıdır; Yani analığıdır, ev işleridir ve çocuk bakımı mecburiyetidir. Bu görevler toplumsallaşabilir mi, kurumsallaşabilir mi? Şimdi bugünün insanının içinden çıkamadığı sorunlardır bunlar" diye konuştu

AK Parti Hükümeti döneminde her ilde açılan üniversitelerle kızlarını okutmak için bile olsa şehir dışına göndermek istemeyen anlayışın önüne geçildiğini ifade eden Uğur, “Şimdi herkes çocuğunu kendi yaşadığı şehirde okutma imkanına sahip oldu. Yükseköğretimdeki kızların oranı yüzde 19'lardan yüzde 40'lara ulaşmış bulunmaktadır, bu çok sevindirici bir gelişmedir" dedi.

Edip Uğur, sağlık, aile ve iş hayatı, ekonomi alanındaki çalışmalar ve bunlarda kadının yerini dile getirdiği açıklamalarında kadınların toplum hayatındaki rolüne ve önemine dikkat çekti. Türkiye'de ekonominin hükümetin istikrarlı ve kararlılık içerisindeki tutumu ile son derece iyi durumda olduğunu belirten Uğur, bugün gelinen noktada ülkede sürdürülebilir, istikrarlı bir ekonominin bulunduğunu, Türkiye'de tarihte ilk defa reeel faizin sıfır oranda olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin büyürken faizin yükselmediğini, enflasyonu da tek haneli rakamda bıraktığını vurgulayan Uğur, şöyle devam etti;
"10 yıl önce 275 milyar dolar olan gayrisafi milli hasıla 775 milyar dolara çıktı ve Türkiye büyümeye devam ediyor. İstikrarı sağladık, huzur ve güven ortamı var. Bir de borç meselesi var. Türkiye'nin her zaman çok borçlu olduğunu söyleniyor. 2013 Mart ayı itibariyle devletin iç ve dış borcu 550 milyar. Borcu gayri safi hasılaya böldüğünüzde yüzde 36 gibi bir oran çıkıyor. Bir de Türkiye'nin reel gerçek borcu var. Ama Merkez Bankasında da 130 milyar dolar bir rezerviniz var, devletin 50 milyarın üzerinde mevduatı var bankalarda. Fonlarında para var. Reel borç 270 milyar. Diğer gelişmiş ülkelerin borçlarına baktığınızda bu borç komik bir borç. Gayri safi hasılaya bölünecek olursa yüzde 18 gibi bir borç çıkıyor. Avrupa Birliği bize her zaman şunu söylerdi 'Kopenhag Kriterlerini tutturun biz sizi AB'ye kabul edelim.' Onların kriteri yüzde 60, biz onu zaten 36'ya getirmişiz. Bugün o kriterlere göre Almanya'nın Maastricht Kriteri 80'ni geçiyor. Yani şu anda ülkede 10 yıl içerisinde iyi yönetilmiş itibarlı bir ülke var. Bu da iş hayatı için önemli göstergedir."

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR
Balıkesir'in büyükşehir yapılmasıyla da ilgili değerlendirmede bulunan Edip Uğur, büyükşehir statüsünün Balıkesir için son derece önemli olduğunu belirtti.

BAİKAD başkanı ve yönetimine Büyükşehir yapılanması ve getirileriyle ilgili konuşan Edip Uğur, şunları söyledi;
"Büyükşehir olan 30 il içerisinde büyükşehirin en çok yakıştığı il Balıkesir. Çünkü kış nüfusumuzla yaz nüfusumuz çok farklı. Kışın 1 milyon 160 bin, yazın bu nüfusumuz 3 milyona yaklaşıyor. 300 km kıyı şeridimiz var; hem Marmara’da hem Ege bölgesinde. Altınoluk, Akçay, Zeytinli, Ayvalık, Burhaniye gibi yerli ve yabancı turistlerin geldiği bölgelerimiz var. Ama oradaki beldeler maalesef oranın ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bir belde mimarını, çevrecisini, mühendisini istihdam edemediği için oradaki teknik personel yeterli değil. Kanalizasyon arıtma tesisleri çok noksan. Atık su arıtmasıyla ilgili yayınlanan bir istatistik var. Buna göre, Ankara yüzde 95, İstanbul’da yüzde 87 arıtılıyor. Balıkesir’de atık su artırması yüzde 40, yüzde 60 açığımız var. Eğer biz atık suları arıtmaz isek Ege’nin incisi Edremit körfezimiz de kirlenmeye başladı.

Çarpık bir yapılaşma var. Büyükşehir bir medeniyet gelişme projesi. Biz köyleri de mahalle yaptık. Eskiden Balıkesir köy görünümünde diye şikayet ederdik. Arıtması olmayan, suyu akmayan köyler mi olsun? Büyükşehir Belediyesi köyleri de kendi mahallesi yaparak hizmetin daha çok götürülmesi sağlanacak. Büyükşehir Belediye gelirlerinde çok büyük artış olacak. Balıkesir’de iki ilçemiz oldu, Karesi ve Altıeylül ilçeleri. Neden iki ilçe yaptık? Çünkü Balıkesir’in köyleriyle beraber merkez nüfusu 340 bin. Bunun yarısını Karesi’ye, yarısını Altıeylül’e verdik ki köylere de hizmet gideceği için. Belediye Başkanları, meclis üyeleri bu ücra köşelere de gidebilsin. Balıkesir’in çehresi değişti, modern bir şehir var. Balıkesir her açıdan çok şanslı bir il. Bigadiç’te, Ayvalık’da, Gönen’de ve Dursunbey’de hastane inşaatları devam ediyor. Balıkesir’de de Üniversite Tıp Fakültesi inşaatı bitti. Birkaç ay içerisinde açılacak. Yine Balıkesir'e büyük bir şehir hastanesi açılacak. Şu anda sağlık hizmeti Balıkesir’de eksiksiz veriliyor. Balıkesir’in en büyük şansı da otoyolların kavşağında olması. İstanbul’dan İzmir'e otoyol geliyor. Çanakkale’den bir otoyol geliyor Balıkesir'e. Karayollarının politikası Edirne’den gelen araçlar eğer Ege’ye yada Akdeniz’e gidecekse İstanbul trafiğine girmeden Çanakkale köprüsü üzerinden Çanakkale otoyolu ile Balıkesir'e gelip Balıkesir’den İzmir'e gibi.. Önemli bir kavşak haline geliyoruz."

"DEFOLUP GİDECEKLER"
Çözüm süreciyle ilgili de konuşan Edip Uğur, Türkiye'nin terörden çok büyük zarar gördüğünü, son üç aydır uygulanan çözüm sürecinin başarıyla ilerlediğini söyledi.

Bugün başlayan teröristlerin çekilme süreciyle ilgili konuşan Edip Uğur, "Terör 30 yıldır Türkiye'nin kanayan yarası. Başbakanımız bir risk aldı. Ne pahasına olursa olsun bu terörü bitirmemiz lazım. Bayrak üzerinden siyaset yapılıyor. Herkesin bu süreci destek olmasını bekliyoruz. Geldikleri gibi gidecekler, defolup gidecekler” dedi

BAİKAD başkanı Nurbin Tüfekçioğlu da Türkiye'nin terör sorunundan kurtulmasının en büyük istekleri olduğunu belirtti.

Nurbin Tüfekçioğlu, "Türkiye’de terör sorununun bitmesi ekonomik istikrarın da önünü açacaktır. Umuyoruz ki bu sorun çözülecektir. Geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA