Hemofili Ciddi Bir Kan Hastalığı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akın, hemofili hastalığının kalıtsal olarak nesilden nesile geçtiğini söyledi.

Hemofili Ciddi Bir Kan Hastalığı
Hemofili hastalığının kanın pıhtılaşmasını sağlayan bazı proteinlerin eksikliği nedeniyle oluşan kanama hastalığı olduğunu belirten Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akın, bu hastalığa karşı daha dikkatli olunmasını istedi. Toplumda bu hastalığın görülme sıklığının fazla olduğunu belirten Akın, “Her 10 bin erkekte bir ortaya çıkar. Eğer baba hemofili hastası, anne sağlıklıysa tüm erkek çocuklar sağlıklı olur. Kız çocuklar hemofili genini taşırlar ancak hasta değillerdir. Annede hemofili geni varsa ve baba sağlıklıysa kız çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcıdır, erkek çocuklar da yüzde 50 ihtimalle hemofili hastasıdır. Nadiren kalıtımsal bir geçiş olmadığı halde bir kişide hemofili gelişebilir” dedi.

Doç. Dr. Mehmet Akın, hemofili hastalarında vücudun değişik kısımlarında aşırı kanamalar meydana geldiğini kaydederek, “Hemofilinin belirtisi kanamadır. Erkek çocuklarda genellikle 1-2 yaşlarında çarpmalar ve düşmeler sonrası kol ve bacak derilerinde morarmalarla diz ve dirsek gibi eklemlerde ağrılı şişlikler ortaya çıkar. Bu şikayetlerin nedeni deri altına ve eklem içine olan ve durmayan kanamalardır. En çok etkilenen eklemler diz, bilek ve dirseklerdir. Kanama yaşayan hastalar klinik açıdan belirgin bir ağrı ve şişlik ortaya çıkmadan önce etkilenen alanda ılık bir karıncalanma hissi tarifler. Tekrarlayan kanamalar eğer hızla müdahale edilmezse eklem kıkırdağına ve kemiğe zarar vererek, zaman içerisinde eklem hasarı oluşur ve sakatlık meydana gelebilir. En ciddi kas içi kanamalar kasık bölgesinin ön tarafında, kolun dirsekle bilek arasındaki bölümünde ve baldırda görülür. Hemofili hastalarında kanama, hastalığın şiddetine bağlı olarak hayat boyu devam eder” dedi.

HEMOFİLİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ Hemofilinin tedavisinin temel hedefinin, eksik pıhtılaşma faktörünün yerine koyulması olduğunu ifade eden Doç. Dr. Akın, bazı hastaların kanamalara yol açtığını düşündükleri için egzersizden kaçındığını, oysa sporun, tersine kanamalarını önlemeye yardımcı olduğunu, özellikle yürüyüş ve yüzmenin kanamalardan koruduğunu söyledi.

Kaynak: İHA