Almanya Nükleer Atıklar İçin Yeni Yer Arayışında

Almanya’da 35 yıldır nükleer atıklarının nerede depolanacağı ilgili araştırma devam ediyor.

Bu zamana kadar ara depo olarak kullanılan Aşağı Sakonya’nın Gorleben şehri bu tartışmanın odağında yer alıyor.Konuyu görüşmek için bir araya gelen Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier, eyalet başbakanları ve çevre bakanları nükleer atıkların sürekli depolanacağı yeni bir yer aranma işlemine yeniden başlanması konusunda anlaştı.Bu anlaşmaya göre siyaset, ekonomi ve sivil toplum temsilcilerinden oluşacak 24 kişilik komisyon 2015 yılının sonuna kadar atık deposunun hangi kriterlerde ve nerede olacağı ile ilgili bir rapor hazırlayacak ve uygun bulunan bölgelerde çalışma başlatılacak.Akabinde 2031 yılına kadar federal ve eyalet temsilciler meclisinde oylanacak. Bu süre içinde Gorleben’in ara depo olarak kullanılacağı, ancak yeni atık transferi yapılmayacağı belirtiliyor.

GÜNEYDE DE ARAMA YAPILACAK

Baden Württemberg (BW) Başbakanı Winfried Kretschmann (Yeşiller) toplantı sonrası yaptığı açıklamada güvenliğin tek kriter olarak görüldüğü depolama konusunda birlik sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bilimsel tabanlı bir süreçle BW eyaletinde de atıklar için nihai depolama alanı arama çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Siyaset bilimciler Başbakan Kretschmann’ın bu adımını akıllı bir hamle olarak değerlendirdi. Zira güney bölgesinde depolama için gösterilen iki yer de, deprem bölgesi olduğu için jeologların yerleşime uygun görmediği mekanlar listesinde yer alıyor.Öte yandan taraflar yurtdışında bulunan nükleer atıkların ülkeye geri dönmesinin ardından depolanacağı geçici yer hakkında kesin bir mutabakat sağlayamadı .