Açlık krizinin nedeni işte bu

Ani açlık hissi yasak olan yiyecekleri yemenize, diyet programını bozmanıza neden oluyorsa bu durum, kan şekeri dengenizin bozulduğunu gösterir.

Açlık krizinin nedeni işte bu
Açlık krizleriyle sonlanan kan şekeri dengesindeki bozukluğun birkaç noktaya dikkat ederek kontrol altına alınabileceğini belirten Diyetisyen Berna Ertuğ, bu dengenin nasıl korunacağını anlattı. Bunun için ilk adımı, “Kendinizi aç bırakmayın” diye özetleyen Ertuğ, şunları söyledi:

“İster kilo vermeye yönelik olsun, ister kilo korumayı amaçlasın, beslenme programlarının asıl hedefi ömür boyu uygulanması gereken doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasıdır. Zayıflayamama endişesi ile yeterli besin almamak, kendini aç bırakmak sıklıkla yapılan bir hatadır. Aç kalmanın yarattığı en önemli tehlike ise kan şekeri dengesinin bozulmasıdır.

ŞEKER VE TUZ İÇERİĞİ YÜKSEK GIDALARDAN UZAK DURUN


Acıkma hissi, halsizlik ve baş dönmesi ile kendini hissettirebilen kan şekeri düşüşleri normal bir öğün tüketildikten 2 ya da 3 saat sonra yaşanabilmektedir. Kişinin kendini tekrar aç hissederek yeni bir öğüne ihtiyaç duymasıyla kontrolsüz bir şekilde önüne ne gelirse tüketmesine yol açan kan şekeri dengesi düşüşleri kilo kontrolünü zorlaştırdığı gibi şeker ve tuz içeriği yüksek gıda tüketimini arttırır.

KAN ŞEKERİ DENGENİZİ KORUMAK İÇİN…


Günlük kan şekeri dengesinin sağlıklı beslenme açısından ve kilo kontrolünde en önemli etken olduğu unutulmamalıdır. Bu dengeyi korumak için şu önerilere dikkat etmek yeterli olacaktır;
• Kan şekerini hızlı yükselten basit şeker içeren gıdalar yerine, kompleks karbonhidrat içeren besinler tüketin. Örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri, meyve suyu yerine meyve tüketimini tercih edin.
• Az az sık sık beslenin. Yani düzenli ana ve ara öğün tüketimini yaşam tarzı haline getirin.
• Ara öğünlerde kan şekerinizi düzenlemek için meyve, süt, meyveli yoğurt (şekersiz), peynir ekmek veya bisküvi tarzında besin seçimleri kan şekeri dengenizde size yardımcı olacaktır.
• Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma veya meyveli tatlılar tercih edin.
• Meyvelerin kabuklu yenilebilenleri kabuklarıyla tüketmeyi tercih edin.
• Mutlaka her ana öğününüzde salata gibi çiğ sebze ya da haşlama veya ızgara sebze tüketin.